Sokan meghaltak egy börtönlázadásban

2018. november 8. - 14:07 | Külföld

Lázadás tört ki szerda este egy szigorúan őrzött tádzsikisztáni börtönben, legalább 25 rab és két őr meghalt - közölték különböző biztonsági források.

Az eset a fővárostól, Dusanbétól mintegy 300 kilométerrel északra lévő Hudzsand városban történt. Egy meg nem nevezett belügyminisztériumi forrás szerint a lázadás úgy tört ki, hogy egy rab, aki a hatóságok feltételezése szerint az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezethez tartozik, megtámadott egy őrt, és megkaparintotta a géppisztolyát.

Az összetűzések során hat őr megsebesült. A börtön vezetése kérte az állami biztonsági erők segítségét a lázadás leveréséhez. Az egyik nyilatkozó biztonsági forrás szerint az incidensnek már vége, egy másik szerint azonban még tartott csütörtökön is. Hivatalosan nem erősítették meg ezeket az információkat, csak annyit ismertek el, hogy volt egy lázadás a börtönben.

A 700 ezer lakosú Hudzsand börtönében zömmel vallási szélsőségességért, például az IÁ-hoz való tartozásért elítélt embereket tartanak fogva, általában hosszú évekre. Több lázadási kísérlet volt már a börtönben.

A börtönlázadás miatt a szomszédos Kirgizisztán határőrsége megszigorította a biztonsági intézkedéseket az összes tádzsikisztáni határátkelőhelyen.

(MTI)

Címkék: börtönlázadás