Sokan nem látjuk át a pénzügyeket, amire aztán ráfázhatunk – a Szlovák Nemzeti Bank mesékkel segítene rajtunk

2022. február 16. - 15:38 | Belföld

A Szlovák Nemzeti Bankot (NBS) aggasztja, hogy az emberek gyakran rossz döntéseket hoznak pénzügyi téren, feleslegesen eladósodnak, egész a nyugdíjukig húzzák a hiteltörlesztést és az inflációt sem értik. Ezért készített egy animációs sorozatot, ami felnőtteknek és gyerekeknek is egyaránt segít megérteni a pénz szerepét a családi költségvetés kezelése során.

Sokan nem látjuk át a pénzügyeket, amire aztán ráfázhatunk – a Szlovák Nemzeti Bank mesékkel segítene rajtunk
Forrás: NBS

Az NBS bemutatta új animációs sorozatát, amelynek köszönhetően a gyerekek és a felnőttek is hasznos ismereteket szerezhetnek pénzügyi téren. Az egyes részek mindössze két és fél percesek, és segítenek beállítani az egészséges otthoni gazdálkodást, megtanítanak pénzt megtakarítani, illetve spórolni a nehezebb időkre.

Szlovákiában ugyanis nemcsak a gyerekek, hanem azok szüleinek körében is alacsonyak a pénzügyi ismeretek. Az NBS-t aggasztja, hogy ezen ismeretek hiányában az emberek gyakran helytelen döntéseket hoznak, ezt bizonyítja az is, hogy a járványidőszakban nagyobb ütemben nőttek az emberek adósságai, mint korábban. A bank szerint az emberek nem tudatosítják kellően a magas eladósodás kockázatait, a háztartásoknak megközelítőleg a harmada nem érti, miért keletkezik az infláció, és annak alakulása hogyan befolyásolja a kölcsönöket és jelzáloghiteleket.

Az animációs sorozat első részei már megtekinthetők az NBS 5penazi.sk oldalon, de az RTVS is műsorra tűzi őket.


(DenníkE)