Sokan nem tudják nélküle elképzelni a bevásárlást – hadat üzen a környezetvédelmi minisztérium a műanyag zacskóknak

2024. január 16. - 15:37 | Belföld

Hamarosan búcsút inthetünk a műanyag zacskóknak, a környezetvédelmi minisztérium be akarja tiltani a használatukat, erről pedig már uniós szinten is tárgyalnak.

Sokan nem tudják nélküle elképzelni a bevásárlást – hadat üzen a környezetvédelmi minisztérium a műanyag zacskóknak
Fotó: Pixabay - illusztráció

A cél az egyre növekvő műanyaghulladék mennyiségének csökkentése. Az úgynevezett mikrotén zacskóknál környezetbarátabb alternatívákkal számolnak, bár sokan egyelőre nem tudják elképzelni nélkülük a bevásárlást – írja a tvnoviny.sk.

A boltokban már több éve nem kapunk ingyen műanyag táskát a vásárlás mellé. Ha mégis kérünk, fizetni kell érte, de ennek ellenére továbbra is sok a műanyag hulladék.

A zöld tárca elképzelése szerint a tilalom azokra a mikrotén zacskókra is vonatkozna, amelyeket az üzletekben gyümölcs, zöldség vagy péksütemények csomagolására használunk.

Az Európai Parlament tavaly előzetesen jóváhagyta a tilalmat, a javaslat jelenleg a következő szakaszokon megy keresztül, tavasszal szavazhatnak róla a képviselők. „A cél az, hogy csökkentsük az egyszer használatos műanyagok mennyiségét, amelyeket néhány percig használunk, majd kidobunk” – mondja Martin Hojsík, az Európai Parlament alelnöke.

A szlovákiai környezetvédelmi minisztérium azonban megelőzheti Brüsszelt a mikrotén zacskók betiltásával.

„Ezzel összefüggésben a tárca olyan jogszabály-módosítást készít elő, amely megtiltja a mikrotén zacskók árusítását, és teljesen komposztálható zacskókra cseréli azokat” – közölte a környezetvédelmi tárca.

A kereskedők szerint évente több mint félmilliárd ilyen zacskót használnak csak a legnagyobb üzletláncokban. Azt javasolják, hogy ezek a csomagolások ne legyenek többé ingyenesek, mivel a környezetbarát alternatíváik sokszorosan drágábbak.


(tvnoviny.sk)