Sokan pozitívnak látják azt is, hogy a szovjetek 1968-ban lerohanták Csehszlovákiát

2022. augusztus 3. - 15:00 | Belföld

Minden harmadik 35 év alatti szlovákiainak nincs véleménye Csehszlovákia 1968-as megszállásáról. Ez derült ki a Focus ügynökség által végzett felmérésből, amelyet a Globsec számára végzett, 3013 fős mintán.

Sokan pozitívnak látják azt is, hogy a szovjetek 1968-ban lerohanták Csehszlovákiát

A felmérés kimutatta, hogy Szlovákia lakosságának hiányosak a történelmi ismeretei. Arra a kérdésre, hogyan értékelik a Varsói Szerződés csapatainak 1968-as csehszlovákiai invázióját és a 20 éves orosz megszállást, a válaszadók 14 százaléka azt válaszolta, hogy pozitívan látják a megszállást és az azt követő - úgynevezett - normalizációt. Minden ötödik megkérdezett nem tudott válaszolni a kérdésre. A válaszadók több mint fele, 66 százaléka negatívan értékeli az augusztusi eseményeket és az azt követő időszakot.

Az eredmények azt mutatták, hogy különösen a fiatalok nincsenek tisztában az említett eseményekkel. Míg a 65 évnél idősebb válaszadók 78 százaléka negatívan érzékeli ezt az időszakot, addig a 25 és 34 év közötti válaszadók csupán 55 százaléka.

Mint ismeretes, a Szovjetunió vezette Varsói Szerződés öt tagállamának (Szovjetunió Bulgária, Lengyelország, Magyarország, NDK) hadseregei 1968. augusztus 21-én rohanták le Csehszlovákiát, hogy véget vessenek a "prágai tavaszként" ismert politikai és gazdasági reformfolyamatnak, amelyet Moszkva a korabeli szocialista tábor számára veszélyesnek minősített.

A bevonuló katonaság és a csehszlovák lakosság között számos helyen összetűzésekre került sor. A legvéresebb konfliktus a korabeli Csehszlovák Rádió prágai épületénél játszódott le, ahol 17 civil személy vesztette életét. A megszállást követő hetekben a legújabb kutatások szerint összesen 141 csehszlovák állampolgár halt meg.

(TASR/para)