Sokan "Stop Gyurcsány!", és "Soha többé!" feliratú transzparenst tartottak a magasba a kormánypárti Békemeneten

2021. október 23. - 16:25 | Külföld

Elindult a Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szervezte Békemenet a Műegyetemtől szombat délután. A menet indulásakor a gyülekező budai helyszínén is annyian voltak, hogy nagyon sok embert fel kellett vezetni a Szabadság hídra. A menethez a pesti oldalon, a Kálvin téren és a Fővám téren is nagyon sokan csatlakoztak.

Sokan "Stop Gyurcsány!", és "Soha többé!" feliratú transzparenst tartottak a magasba a kormánypárti Békemeneten
Az MTI helyszíni felvételei

A résztvevők egy kifeszített molinó mögött sorakoztak fel, amelyen Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, DK-elnök arcképe, egy 2006-os lovasrohamot ábrázoló fotó és a "Soha többé!" szöveg szerepel.

A menet indulása előtt a Szabadság híd budai hídfőjénél egy Csepel teherautó platójáról Csizmadia László, a CÖF-CÖKA vezetője az összegyűlt tömegnek azt mondta: "készek vagyunk együtt" az európai zsidó-keresztény civilizáció megvédésére.

"Soha többé bolsevizmust, soha többé kommunizmust, soha többé nácizmust!"

- fogalmazott, hozzátéve: "nem kérünk a szélsőséges liberalizmusból, és nem kérünk a nyílt társadalom romlott ideológiájából sem".

Csizmadia László azt mondta: a Békemenettel a történelem egy lapját fogják jegyezni, "együtt fogunk győzni 2022-ben". Arról is szólt:

emlékeznek '56 hőseire, "a kádári megtorlás áldozataira" és emlékezni akarnak arra is, "a Gyurcsány-rezsim hogy gyalázta meg a forradalom évfordulóját 2006-ban, amikor vér folyt a pesti utcán".

Kijelentette: itt az idő, hogy ők visszavonuljanak a politikai színpadáról. "Még bocsánatkérést sem várunk" - fogalmazott.

A CÖF-CÖKA vezetője Brüsszelnek üzenve azt mondta: a lengyeleknek és a magyaroknak nincs szükségük "baráti tűzre". A nemzetek Európáját képviselik, nincs szükségük birodalomra - tette hozzá.

"Magyarok előre!"

- mondta a menet megindulásakor Csizmadia László.

A Békemenet - a szervezők korábbi közlése szerint - a Műegyetemtől a "2006-os terror" útvonalán halad az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkára. Ezen a helyszínen mondja el ünnepi beszédét Orbán Viktor miniszterelnök.

A Békemenet elején a kifeszített molinó mögött sorakozott fel - mások mellett - Csizmadia László, ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF-CÖKA szóvivője, Tomasz Sakiewicz, a Gazeta Polska főszerkesztője, Széles Gábor nagyvállalkozó, Bayer Zsolt és Stefka István újságíró, valamint a szórakoztatóiparból ismert Fásy Ádám.

A menetben nemcsak magyarok, hanem a CÖF-CÖKA olasz és lengyel partnerszervezeteinek tagjai is feltűntek. Sokan nemzeti színű és székely zászlókat lobogtattak, népviseletbe öltözött erdélyi férfiak és nők is vonultak. Ők olyan táblákat tartottak a kezükben, amelyekre erdélyi települések nevei voltak írva, mint például Székelyabod, Hármasfalu, Makfalva.

A tömegben a településneveket tartalmazó táblák mellett sokan "Stop Gyurcsány!" feliratú, és "Soha többé!" feliratú transzparenst tartottak magasba. A résztvevők többször elénekelték a Székely himnuszt.

A Békemenet útvonalán, a Kálvin téren és az Astoriánál is videófalon vetítették a 2006-os események részleteit. A 2006-os vízágyús rendőrségi tömegoszlatásra emlékeztetve az Astoriánál kiállítottak egy rendőrségi vízszállító teherautót is.

Amikor a menet eleje már megérkezett az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkára, az állami ünnepség helyszínére, a menet vége még a gyülekezőpontnál, a Műegyetemnél volt.

MTI