Sokat elmond egy politikusról, kik bíznak meg benne. Lássuk a mieinket!

2022. december 2. - 15:45 | Belföld

Az Ipsos ügynökség felmérést végzett a politikusok megbízhatóságáról, és ezen belül azt is vizgsálták, hogy az egyes politikusokhoz hogyan viszonyulnak bizonyos pártok szimpatizánsai. Általánosan elmondható, hogy a legtöbben Zuzana Čaputová köztársasági elnököt és Peter Pellegrini exminiszterelnököt, a parlamenten kívüli Hlas-SD párt vezetőjét tartják megbízhatónak, de ez az arány mindkettejük esetében kevesebb, mint a válaszadók fele.

Sokat elmond egy politikusról, kik bíznak meg benne. Lássuk a mieinket!
Peter Pellegrini és Zuzana Čaputová

Čaputová esetében 41,7%-ot tesz ki a megbízhatósági index, ami tovább csökkent az egy hónappal ezelőttihez képest (45,2%). Nála a legmagasabb azok aránya, akik egyértelműen megbízhatónak tarlálják, ez 22,5%-ot tesz ki (19,2% pedig inkább megbízhatónak tekinti). Ez azért fontos, mert a második Peter Pellegrininél, akiben a válaszadók 39,4%-a bízik meg, a határozottak aránya csupán 11,2%. Az ő esetében viszont a megbízhatósági index növekszik, hiszen szeptemberbe még csak 34,4% volt az őt megbízhatónak tartók aránya, októberben pedig 36,1%.

A megbízhatósági sorrendben 28,2%-kal Robert Fico (Smer-SD) a harmadik és Eduard Heger miniszterelnök a negyedik (26,3%). Igor Matovičot így vagy úgy, de csk 12,9% tart megbízhatónak, míg Forró Krisztiánt (Szövetség) csupán 4,6%.

A listára olyan volt politikusok is felkerültek, mint Ivan Mikloš (21,3%) vagy Mikuláš Dzurinda (17,1%).

Čaputová és Pellegrini megbízhatósági indexe csaknem ugyanolyan magas, ugyanakkor lényegében egymás kiegészítői abban a tekintetben, hogy mely pártok szimpatizánsai tekitik őket megbízhatónak, illetve milyen arányban. Čaputovát a PS szavazóinak több mint 90%-a, az SaS-éinek több mint 85%-a, a Za ľudí-éinak közel 80%-a szívleli. Igor Matovič felé intézett támadási ellenére az OĽaNO szavazóinak több mint kétharmada is, míg az ötödik helyen a Szövetség szerepel, tehát elmondható, hogy a szlovákiai magyarok 61%-a is megbízhatónak tartja a köztársasági elnököt. A Boris Kollár vezette Sme rodina esetében 55,4% ez az arány.

A Hlas-SD az utolsó párt, amelynek szimpatizánsai között még nem nagyítóval kell keresni az ilyen embereket (34% szerint megbízható Čaputová), velük szemben viszont a Smernél működik legjobban a Čaputová-ellenes kampány.

ZUZANA ČAPUTOVÁ

Pellegrininél fordított a felállás. Természetes, hogy a Hlas-SD szavazói körében 95%-os a támogatottsága, de rajtuk kívül csupán a Smer-SD szimpatizánsai esetében magasabb ez az arány 50%-nál (62,9%). A harmadik párt, amelynél a legmagasabb a Pellegrinibenbízók aránya, egy kormánypárt, a Sme rodina, az arány pedig 43,9%, ami nem sokkal alacsonyabb annál, mit ahányan Čaputovát megbízhatónak tartják (55,4%). A Sme rodinán kívül a Szövetség az, amely szavazói esetében még viszonylag közel áll a két politikus megbízhatósági indexe, a szlovákiai magyarokat képviselő formáció esetében ez 40,5%. Gyakorlatilag ugyanekkora arányban bíznak Pellegriniben a Republika választói. Nem szeretik Pellegrinit az SNS (22%) és az ĽSNS (15,6%) szimpatizánsai sem, a legkevésbé pedig a PS (14,6%) és az OĽaNO (7%) szavazói.

PETER PELLEGRINI

Robert Ficoban a Smer-SD választóin (90,6%) kívül a Republika (57,6%) és a Hlas-SD (57,4%) szavazói bíznak meg leginkább, míg az ĽSNS (35,1%) és az SNS (33,1%) választóinak már csak harmada. Csupa szimpatikus párt. A Sme rodina és a Za ľudí az, amelynél még akad 13-14%, aki megbízik Ficóban, a Szövetségnél pedig 9,4%, a maradéknál ennél is kevesebb.

ROBERT FICO

Alább további (ex)politikusok megbízhatósági indexe látható, melyek közül érdekesség, hogy Ivan Miklošt a Szövetségnél tartják a legnagyobb arányban megbízhatónak.

EDUARD HEGER

BORIS KOLLÁR

IVAN KORČOK

RICHARD SULÍK

IVAN MIKLOŠ

(Denník N)