Sokat tudhat a korrupcióról, vádalkut kötött a zsarukkal együttműködő exfőhivatalnok

2023. január 18. - 13:50 | Belföld

A Vámszedő-ügyben vádlott és a hatóságokkal együttműködő František Imrecze, Pénzügyi Hatóság egykori vezetője vádalkut kötött az ügyésszel.

Sokat tudhat a korrupcióról, vádalkut kötött a zsarukkal együttműködő exfőhivatalnok
Fotó: TASR - archív

Ez azonban csupán az egyik ügyet érinti a sok közül, konkrétan azt, amely a Pénzügyi Hatóság hivatalnokainak kenőpénzeire vonatkozik – írja a Denník E.

A Specializált Büntetőbíróság várhatóan február 9-én dönt a vádalkuról.

A vádalku jóváhagyására vonatkozó javaslatot december 14-én nyújtották be a bíróságra – erősítette meg a bíróság szóvivője, Katarína Kudjáková. Imrecze ügyvédje, Miroslav Ivanovič nem kívánt nyilatkozni a védencének kiszabott büntetésről.

Az ügyben Imrecze eddig tanúként szerepelt, vallomása pedig hozzájárult az egykori hivatalnokok, Kornélia Černá és Denisa Židová nem jogerős elítéléséhez. A lap szerint mindkettőjük neve ott volt azon a bizonyos sárga papíron, amelyen azok szerepeltek, akiknek Imrecze 2018-ban a hivatal vezetői pozíciójáról való távozásakor szeretett volna köszönetet mondani.

Černát 20 ezer, Židovát 30 ezer eurós kenőpénz elfogadásával vádolják. Öt év feltételest és pénzbüntetést kaptak első fokon, a döntés nem jogerős.

Rajtuk kívül ott volt a papíron Imrecze utódja, Lenka Wittenbergerová neve is, aki beismerte az 50 ezer eurós kenőpénz elfogadását, és ugyancsak vádalkut kötött.


(DenníkE)