Sokatmondó videó: ilyen gyorsan terjedhet el a koronavírus egy étteremben

2020. május 15. - 11:27 | Tech

Videón mutatták be, milyen fontos a higiénia betartása és a kézmosás.

Japán tudósok egy kísérletben mutatták be, hogy milyen gyorsan terjedhet a koronavírus emberről emberre egy étteremben – írja a CNN. A szakértők szerint a videó azt hangsúlyozza, hogy a koronavírus elleni harcban mennyire fontos a higiénia betartása, a kézmosás, illetve fertőtlenítés.

A szimuláció során létrehoztak egy svédasztalos étteremre, büfére emlékeztető környezetet. A helyiségben tíz személy tartózkodott, egyikük kezét pedig bekenték egy olyan krémmel (ez lenne a vírus), amely jól látható UV-fénynél.

Az emberek természetesen mozogtak a helyiségben, ételt raktak a tányérjaikra, asztalhoz ültek, beszélgettek. Kb. fél óra után bekapcsolták az UV-fényt, hogy megnézzék, hová jutott el a „vírus”. Az eredmény magáért beszél: a fluoreszkáló anyagot az ételen, a tányérokon, a poharakon, illetve más embereken is felfedezték.

A kísérlet a közvetlen érintkezés során való terjedést szemléltette – a WHO szerint ez a leggyakoribb eset. A koronavírus kisebb mértékben levegőben, cseppek formájában is fertőzhet.


(CNN)