Sólymos az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez kapcsolódó megállapodást ír alá New York-ban

2019. szeptember 25. - 09:47 | Belföld

Szlovákia először járul hozzá a Zöld Klíma Alaphoz, mégpedig 2 millió dollárral. Az alap egy kulcsfontosságú globális eszköz, amely a fejlődő államokat támogatja az éghajlatváltozás következményeihez való alkalmazkodásban. A szerződést szlovák részről Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter írja alá, a Zöld Klíma Alap részéről pedig annak ügyvezető igazgatója, Yannick Glemarec. Az aláírásra a szlovák állandó ENSZ-képviselet székházában kerül sor.

Sólymos az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez kapcsolódó megállapodást ír alá New York-ban
Fotó: Paraméter - archív

„Ma büszkék lehetünk arra, hogy Szlovákia tudatosítja a környezettel szembeni felelősségét és pénzügyileg is támogatja a fejlődő országokat a tisztább bolygóért folytatott küzdelemben“ – mondta Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter.

A fejlődő államoknak az éghajlatváltozással kapcsolatos projektekhez nyújtott pénzügyi támogatás a Párizsi Megállapodás egyik kötelezettségvállalása. Szlovákia ezzel a lépéssel is teljesíti céljait. A Zöld Klíma Alapból származó forrásokat elsősorban a kibocsátás csökkentését, az erőforrások hatékonyabb felhasználását, az alkalmazkodást elősegítő intézkedéseket és a környezetbe kerülő hulladékmennyiség csökkentését célzó projektek támogatására használják fel a fejlődő országokban.

Az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodás minden résztvevő országot, Szlovákiát is beleértve, kötelezi az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére és a fejlődő országok tevékenységének finanszírozására. Célja pedig, hogy a század végéig 2 °C alatt, és amennyiben lehetséges, jóval alatta, 1,5 °C alatt tartsa a globális átlaghőmérséklet emelkedését az iparosodás előtti szinthez képest. A 21. század második felére pedig el kell érni a szén-dioxid-semlegességet, ami azt jelenti, csak annyi üvegházhatást okozó gázt bocsáthatunk ki, amennyit az ökoszisztémák képesek felvenni.


(-)