Sólymos: Az Összefogás úgy viselkedik, mint aki fel akarja rúgni a megállapodást - Interjú

2020. december 16. - 20:28 | Belföld

A Híd elnöke nem tudja, hogy folytatni tudják-e a tárgyalást az Összefogással, az MKP-val viszont mindenképpen folytatni fogják. Állítja, hogy mindent megtettek a megegyezés, a kompromisszum érdekében, és nem érti az Összefogás jelenlegi álláspontját

Sólymos: Az Összefogás úgy viselkedik, mint aki fel akarja rúgni a megállapodást - Interjú
Fotó: Paraméter

Furcsa sajtótájékoztatón vannak túl, amin viszont az látszott, hogy az MKP-val meglepően jó a kapcsolatuk. Az Összefogás nélkül is folytatják a tárgyalásokat?

Azt tudom mondani, hogy mi az MKP-val fogunk tárgyalni, és bízom benne, hogy be tudunk kapcsolni másokat is, akik el tudják fogadni azt az értékrendet, amit közösen fektettünk le, hogy ennek az új pártnak hogyan kellene kinéznie. Hogy az Összefogás ezek után képes lesz-e velünk leülni tárgyalni, vagy mi képesek leszünk-e velük tárgyalni az elhangzott rágalmak után, az más kérdés.

Azt meg tudja erősíteni, hogy a 3:2:1-es felállás volt az, amelyen elbukott a megállapodás?

Azt tudom megerősíteni, hogy már csak ebben kellett volna megegyezni, de a részletekbe nem akarok belemenni. Az pártunk elnökségét még tegnap este is összehívtam, hogy próbáljunk kompromisszumot találni. Javasoltuk az új párt elnökségében az 5:3:2-es felállást, vagyis azt, hogy mi lépjünk vissza, bővítésük az elnökséget a javukra. Ez valószínűleg nem volt elég, mert erre jött válaszként a Facebook-bejegyzés.

Mózes Szabolcs azt állítja, hogy tartalmi kérdésekben sem sikerült megállapodni.

Ez nem igaz, született megállapodás, az a munkacsoport, ami a pártprogram kérdéseivel foglalkozott, befejezte a munkáját, letette javaslatát az asztalra, már csak arra vártunk, hogy a szerkezeti kérdésekben is megegyezzünk, és egy csomagként ezt az egyes pártok testületei elé vigyük, nekünk a kongresszus elé kell benyújtanunk.

Ha kétoldalú tárgyalások folytatódnak az MKP-val, akkor az eddigi megállapodást hogyan lehet majd alkalmazni?

Erről most nem tudok semmit mondani, mert nagyon sok mindenben megegyeztünk már. Megegyeztünk abban, hogy milyen legyen a párt arculata, kiket szólítson meg, melyek legyenek a legfontosabb témái, hogy minél több embert meg tudjunk szólítani, hogy erős képviseletet biztosítsunk. Az euro-atlanti irányultságról, az Európai Unióhoz való viszonyról, a jogállamiságról tárgyaltunk, nagyon sok munkát belefektettünk. Úgy gondolom, hogy ezek az alapok nagyon sok mindnere lehetőséget adnak.

Annak mekkora esélyt ad, hogy az Összefogás a későbbiekben csatlakozhat az MKP-Híd tandemhez, hogy ő is beszáll a tárgyalások folytatásába?

Én bízom benne, csak úgy viselkednek, mint akik éppen fel akarják rúgni a megállapodást. Tényleg nem tudom, hogy miért csinálták, amit csináltak. Ha ezzel az volt a céljuk, hogy jobb pozícióhoz jussanak a párton belül, akkor ez nem jó módszer.

- lpj -