Sólymos: fontos volt, hogy kardinális kérdésekben ne lehessen leszavazni az egyik vagy a másik alapító pártot se

2021. március 24. - 09:28 | Belföld

A három párt kedden bejelentett megállapodása alapján a Híd 5 tagot küldhet az új párt, a Szövetség 18 tagú elnökségébe, csak eggyel többet, mint az Összefogás. Viszont Sólymosék jelölhetik a párt országos tanácsának elnökét, amelyben már 5:3:2 lesz a tagok aránya, a regionális szervekben pedig 3:2:1-es arányban egyeztek meg. Sólymos Lászlót, a Híd elnökét kérdeztük.

Sólymos: fontos volt, hogy kardinális kérdésekben ne lehessen leszavazni az egyik vagy a másik alapító pártot se
Fotók: Cséfalvay Á. András

Elégedett a megállapodással?

Természetesen egy ilyen megállapodás csak úgy születhet, hogy az ember kompromisszumokat köt, tehát volt, amikor hátra kellett lépni, volt, amiben sikerült úgy megegyezni, ahogy vártuk, vagy ahogy szerettük volna. De ha komplexen nézem a dolgot, akkor azt mondhatom, hogy elégedett vagyok.

Azt, amit szerettem volna, amiért tulajdonképpen elvállaltam a Híd elnöki posztját, az volt, hogy összehozzuk ezt az egységes magyar képviseletet.

Úgy néz ki, hogy összejön, és én ebből a szempontból elégedett vagyok.

Az elnökségben elég nagyot változott az egyes pártok által jelölhető tagok aránya decemberhez képest. A 9-5-4-es arány nem túl nagy engedmény, nem túl hátrányos a Híd számára?

Nem hiszem, hogy ez gyenge pozíciót jelentene, mert a fontosabb kérdésekben így is, úgy is kompromisszum alapján fog dönteni a párt. Ez nekünk fontos volt.

Az is fontos volt, hogy kardinális kérdésekben ne lehessen leszavazni az egyik vagy a másik alapító pártot se, és ezt sikerült elérni.

Az az arány, amit sikerült a régiókban is elérni, az teljes mértékben egyezik azzal, amit szerettünk volna, de az országos szintre elfogadott arány sem jelent problémát. Ez a munka tulajdonképpen most kezdődik, és majd meglátjuk, hogy a tömörülésen belül ki hogyan tud érvényre jutni, ki hogyan tud megnyilvánulni, pozíciót szerezni.

Most végül csak azt jelentették be, hogy hamarosan megalakul a párt, de ezt már elmondták néhányszor. Nem kevés ez az eredmény?

Igen, most már rövid időn belül valóban megalakul a Szövetség, és ez szerintem egyáltalán nem kis eredmény, hiszen végre mindhárman egyetértünk abban, hogy nyáron egy zászló alatt működjön a három párt. Ehhez természetesen az kell, hogy előbb létrehozzuk az új pártot. El kell döntenünk, hogy ezt milyen módon fogjuk megtenni. Két lehetőség van, az egyik az aláírásgyűjtés, vagyis egy teljesen új párt alapítása. Ha azonban rövid időn belül a járványhelyzet nem változik, és nem fogunk tudni kimenni az emberek közé, nem fogunk tudni velük találkozni és aláírást gyűjteni, a támogatásukat kérni, elmondani nekik, hogy mit akarunk tenni, akkor a másik verziót kell választani. Ezt nagyon gyorsan végre lehet hajtani, ha megvan az alapszabály. Ekkor az Összefogás átnevezi Szövetséggé, elfogadja a közös alapszabályt, és akkor meg lehet tartani az országos kongresszusokat, amelyik eldöntik, hogy fuzionálunk a létrejött és előkészített közös pártba.

Ezt a megállapodást még jóvá kell hagyniuk a Híd szerveinek, az országos tanácsnak és a kongresszusnak is. Ez könnyű lesz? A Hídban elfogadtatható ez a javaslat?

A Híd Elnöksége már elfogadta, és úgy gondolom, bízom benne, hogy nem okoz majd komoly problémát a megállapodás jóváhagyása a Híd többi testületében sem.

Én a Szövetség létrehozásánál nem tudok jobb megoldást, jobb lehetőséget arra, hogy hogyan tudjuk továbbvinni azt a politikát, amit eddig is képviseltünk.

Ezt látom az egyetlen lehetséges módnak arra, hogy a politikánkat parlamenti pártként tudjuk megvalósítani, érvényre juttatni.

A megállapodás alapján a Híd adhat jelöltet az OT elnöki posztjára. Mikor derül ki, hogy ki lesz ez az ember? A Híd önt fogja javasolni?

Ez a kérdés majd akkor lesz aktuális, amikor már megalakult az új párt, és közvetlenül azelőtt, mielőtt összeül majd a kongresszusa. Azt is tudni kell, hogy az, ha valamelyik párt jelölési jogot kap egy funkcióra, nem azt jelenti, hogy bárkit nevezhet: a jelöltet jóvá kell hagynia a másik két platformnak is.

Tehát igaz, hogy a párt országos tanácsának elnökét a Híd jelölheti, de abba bele kell egyeznie az MKP-nak és az Összefogásnak is.

Ha nem fogadják el a jelöltet, akkor nem töltheti be az adott posztot. Ez érvényes természetesen a párt többi vezetőjére is.

- lpj -