Sólymos: a gyors törvényalkotás a kormány arroganciáját mutatja, jó példa erre a KKA-ról szóló törvény

2021. július 13. - 18:33 | Belföld

A Híd azt kéri a köztársasági elnöktől, hogy ne írja alá a Kisebbségi Kulturális Alapról (KKA) szóló törvény módosítását, amelyet a legutolsó ülésén fogadott el a parlament. A párt szerint a törvény diszkriminálja a kisebbségi kultúra egyes szereplőit, és a kisebbségek megkérdezése nélkül fogadták el.

Sólymos: a gyors törvényalkotás a kormány arroganciáját mutatja, jó példa erre a KKA-ról szóló törvény
Fotó: TASR

A júniusi ülésén módosította a parlament – kormánypárti képviselők javaslatára – a Kisebbségi Kulturális Alapról szóló törvényt. A módosítás két komolyabb változást tartalmaz: nem jelölhetnek és nem választhatnak majd tagokat az értékelő tanácsokba a kereskedelmi társaságok, valamint az alapnak létre kell hoznia a kisebbségi kulturális szervezetek jegyzékét.

A Híd kedden levélben kérte Zuzana Čaputová köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a jogszabályt. Sólymos László pártelnök szerint a törvény elfogadása is mutatja, hogy a jelenlegi kormány mennyire tartja fontosnak a kisebbségek véleményét. „A KKA-ról szóló törvény módosítása hosszú időszakra befolyásolja a nemzeti kisebbségek kultúráját, és ezáltal az életüket is.

A Híd számára elfogadhatatlan, hogy az ilyen változásokról nem kérdezik meg a kisebbségek képviselőit” – állítja Sólymos.

A párt azt szeretné, hogy a köztársasági elnök vétózza a törvényt, mert ezzel szerintük lehetőség nyílna a szélesebb társadalmi vita lefolytatására a törvényről.

- lpj -