Sólymos: Ha összefogtunk volna az MKP-val, a parlamentben erős pozíciót szereztünk volna

2019. december 31. - 12:36 | Belföld

A környezetvédelem területén sikerült megtenni a szükséges lépéseket, amelyekre már évek óta vártak. A Híd pártnak azonban nem segítettek a Smer botrányai a korábbi kormányok idejéből, amelyekre az utóbbi időszakban derült fény - vélekedett Sólymos László környezetvédelmi miniszter.

Sólymos: Ha összefogtunk volna az MKP-val, a parlamentben erős pozíciót szereztünk volna
Solymos László (Archív felvétel)

„Ha 2016-ban tudtuk volna, hogy milyen botrányok robbannak ki a Smer környezetében, százszor is meggondoltuk volna, hogy vállaljuk-e” – jelentette ki Sólymos. Véleménye szerint nehezen lehet felelősséget vállalni másokért. Ezzel szemben a háború után mindenki tábornok, akkor már könnyű okosnak lenni. 2016-ban azonban a Hídnak az akkor rendelkezésre álló információk alapján nem volt más felelősségteljes lehetősége, mint koalíciót kötni a Smerrel és az SNS-szel. „Talán még súlyosabb patthelyzet alakult volna ki. Az embereknek azonban az alapján kellene értékelniük, amit az utóbbi négy évben elértünk” – véli Sólymos.

A miniszter szerint a környezetvédelmi tárcánál az utóbbi négy évben a nehéz politikai helyzet ellenére fontos intézkedéseket sikerült elfogadni a környezet és a természet védelme érdekében. Szlovákia lett az első ország Közép-Európában, amelyik betétdíjassá teszi a PET-palackokat és az alumínium italosdobozokat. Érvénybe lépett az ivóvíz védelmét szolgáló jogszabály, a lex Csallóköz, amely az ország történelmében az első ilyen jellegű komplex jogszabály. Létrejött a környezetvédelmi rendőrség és sikerült hatékonyabbá tenni a nemzeti parkok védelmét - sorolta.

„Személy szerint a betétdíj bevezetésére vagyok a legbüszkébb, mert ezt már több politikus, a környezetvédelmi tárcát vezető több elődöm igyekezett megtenni. És végül sikerült nagyobb súlyt adni a környezetvédelmi minisztériumnak” – folytatta a miniszter.

Ezzel szemben sajnálja, hogy nem sikerült befejezni a Tátrai Nemzeti Park zonációját. Ugyancsak fájlalja, hogy nem sikerült megegyezni a választások előtti együttműködésről az MKP-val. Ezért mondott le szeptemberben a Hídban ellátott pártfunkcióiról. „Ez jelezte álláspontomat a párt irányvonalával szemben. Ugyanúgy érzek, mint akkor. Ha összefogtunk volna az MKP-val, a parlamentben erős pozíciót szereztünk volna, ami segítette volna a nemzeti kisebbségek és a régiók védelmét. Sajnos az összefogásból nem lett semmi. Már megegyeztünk, de végül az MKP elutasította az együttműködést” – zárta Sólymos.

(km)