Sólymos: Kizárt, hogy a Híd képviselőit „vásárolták meg” a főügyészválasztáskor

2019. október 14. - 18:58 | Belföld

Biztosan nem a Híd képviselőit „vásárolták meg” a 2010-es főügyészválasztáskor – jelentette ki a hétfői kormányülést követően Sólymos László környezetvédelmi miniszter.

Sólymos: Kizárt, hogy a Híd képviselőit „vásárolták meg” a főügyészválasztáskor
Fotó: Paraméter - archív

„Teljes mértékben kizárhatom, hogy a Híd képviselőit vásárolták meg. Képtelenség. Matovič képviselő úr újabb kampányhúzásáról van szó” - reagált Sólymos az OĽaNO elnökérenek kijelentésére, aki azt mondta, hogy a Híd képviselőit fizették le.

Azzal kapcsolatban, hogy a szavazáskor lefényképezték a szavazócédulákat, Sólymos kijelentette, hogy azokat megmutatták egymásnak a frakcióban. „Belátom, hogy teljesen szokatlan eljárás, ma már nem tennénk ilyen, de akkor ilyen időket éltünk” - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy teljesen zavaros volt a főügyész parlamenti megválasztása, de azt ismételten kizárta, hogy Híd-képviselőt vásárolhattak meg a szavazás előtt. „Volt saját jelöltünk” - tette hozzá.

Igor Matovič, az OľaNO elnöke szerint a 2010-es főügyészválasztáskor a Híd képviselőit vették meg. „Úgy gondolom, hogy a KDH-ból senkit sem tudtak megvenni, az SaS-ből biztosan nem, és meggyőződésem, hogy az SDKÚ-ból sem. A Híd hat képviselője, köztük Bugár Béla a szavazásnál mindenkit maga elé engedett, utolsónak mentek” - jelentette ki hétfőn Matovič.

Szeretné tudni, hogy a képviselő-vásárlásra szánt kétmillió euró ezeknek a képviselőknek a számláján kötött-e ki. A kormánypártok akkor megegyeztek, hogy lefényképezik a szavazólapokat, hogy utólag meg tudják mutatni egymásnak, hogyan szavaztak. „Bugár és Sólymos akkor azt mondta, készítettek fényképet, és a frakciójukban ellenőrzik azokat, de senki másnak nem voltak hajlandók megmutatni” - állítja Matovič.

A főügyészválasztáson az egyik jelölt Dobroslav Trnka volt.

A Denník N hétfőn arról tájékoztatott, hogy birtokába jutott egy 70 perces felvétel, amelyen Dobroslav Trnka volt főügyész Marian Kočner beszél, részben a főügyészválasztásról.

A hangfelvételt állítólag Marian Kočner készítette 2014 nyarán. Az anyag arról szól, hogy Trnka állítólag megpróbálta megzsarolni Jaroslav Haščákot egy Gorilla-üggyel kapcsolatos hangfelvétellel. A Denník N szerint Kočner számonkérő hangnemben beszél a volt főügyésszel, vulgarizmusokat mond neki, fizikai megsemmisítéssel fenyegeti őt és a „haverjait”, továbbá azzal, hogy a „fiának vége”. Jaroslav Haščák, a Penta pénzügyi csoport társtulajdonosa közleményben határolódott el „minden állítólagos tevékenységtől”, amelyhez a Denník N által nyilvánosságra hozott kommunikáció értelmében köze lehet.


TASR