Sólymos: A kormány nem foglalkozik a klímaváltozással

2022. szeptember 2. - 17:32 | Belföld

A kormány jelenleg nem kezeli prioritásként a klímaváltozás elleni harcot – jelentette ki Sólymos László volt környezetvédelmi miniszter.

Sólymos: A kormány nem foglalkozik a klímaváltozással
-illusztráció- (Fotó: Barak Eszter)

Szerinte az elsődleges feladat a károsanyag-kibocsátás csökkentése lenne, emellett a zöld épületfelújítások és az energiahatékonyság támogatása. Marián Čaučík, a KDH alelnöke szerint több forrást kellene biztosítani az önkormányzatoknak például vízmegtartó megoldásokra.

„Ha nem korlátozzuk a károsanyag-kibocsátást minden ágazatban, a hőmérséklet emelkedése és a szélsőséges időjárási jelenségek a globális károknál is sokkal nagyon helyi károkat fognak okozni”

– nyilatkozta a TASR-nek Sólymos. Rámutatott, hogy a Zöld háztartás pályázatai iránt óriási az érdeklődés, de minimálisak a források.

„Ezeket a maximumra kell emelni, hogy minél több háztartás állhasson át megújuló energiaforrásokra”

– mondta és hozzátette, hogy a finanszírozásnak nem kellene gondot jelentenie, mivel a fenntartható fejlődés terén elegendő pénz áll rendelkezésre, főleg ami az uniós forrásokat illeti. Rámutatott, hogy az energiahatékonyság támogatása csökkenti a fogyasztást, az energiaszámlákat és a károsanyag-kibocsátást.

„Ne feledkezzünk meg az állami kezelésben lévő 15 ezer épületről sem. A többségüket még az 50-es, 70-es években építették, ennek megfelelő az energiaigényük is”

- mondta.

Sólymos szerint az államnak ezen a területen is az uniós források maximális felhasználására kellene törekednie.

„Megfelelő feltételeket és kereteket kellene biztosítani a gazdaság és az egész társadalom dekarbonizálására. Ezzel a témával külön kellene foglalkoznia a miniszterelnöknek is, a döntéseket pedig összehangoltan, szakmai alapokon meghozni, populizmus nélkül, és nem az erő pozíciójából”

– tette hozzá.

Sólymos szerint az energiaválság kezelésénél sem használják ki a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségeket, sem a háztartások, sem a vállalatok szintjén.

„Remélem, hogy jövőre Szlovákia bemutatja átfogó támogatási programját, amely tartalmazni fogja a megújuló energiaforrások maximális támogatását minden területen, ahol ennek értelme van”

– jelentette ki Sólymos, rámutatva, hogy a fosszilis energiaforrások nemcsak a klímát károsítják, hanem az ukrajnai háború miatt bizonytalanná vált a beszerzésük is.

Figyelmeztetett, hogy az energia 35 százalékát az ipar használja fel Szlovákiában, a cseh állam pedig kamatmentes hitelprogramot indított a vállalkozások megújuló energiaforrásokra való átállásának támogatására.

„A kölcsönt az energiaköltségek valós megtakarításaiból lehet törleszteni, ez egyszerű és elegáns megoldás, melynek nincs hatása az állami költségvetés bevételeire”

– mutatott rá Sólymos. További lépés az ökoszisztémák ellenálló képességének erősítése, különös tekintettel a természetbarát erdőgazdálkodásra, a tájépítészetre, a vízmegtartó megoldásokra és az ökologikus városfejlesztésre.

„De az elsődleges a károsanyag-kibocsátás csökkentése”

– hangsúlyozta Sólymos.

Čaučík szerint a szegényebb vidékeken egyfajta megoldást jelent a tűzifaprogram, továbbá a biodiverzitás és a vizek védelme, a csapadékmegtartás, a műtrágyahasználat visszaszorítása az istállótrágya felhasználásával. Emellett növelni kell az ország mezőgazdasági önellátását a kistermelők áruihoz való hozzáférés támogatásával, az úgynevezett „farmtól az asztalig” programmal.

TASR

Címkék: Solymos László