Sólymos László esélyes a Híd elnöki posztjára – nehéz, de szükséges tárgyalásokra számítanak az MKP-val

2020. május 15. - 17:43 | Belföld

Amennyiben a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések enyhítései lehetővé teszik, a Híd ideiglenes vezetősége május végére hívhat össze közgyűlést, amelyen a párt új elnökének kérdése is előkerülhet.

A közgyűlés megszervezésével az ideiglenes vezetőséget, Agócs Attilát, Peter Krajňákot, Pataky Károlyt és Sólymos Lászlót bízták meg.

A párt szóvivője a TASR hírügynökség érdeklődésére azt nyilatkozta, egyelőre kérdés, hogy ki veszi át Bugár Béla helyét, aki a Híd számára kudarcként véget érő februári parlamenti választásokat követően lemondott elnöki posztjáról. A lehetséges jelöltek közt emlegetik az előző kormány környezetvédelmi miniszterét, Sólymos Lászlót.

„Ha azt akarjuk, hogy a Szlovákiában élő magyaroknak, illetve más nemzeti kisebbségeknek erős politikai képviseletük legyen a következő választásokon, akkor vissza kell szereznünk a bizalmukat. Kozmetikai változtatásokkal biztosan nem fog sikerülni. Meggyőződésem, hogy a Hídon belül is sokkal nagyobb teret kell kapnia a fiatalabb generációnak. Van elképzelésem róla, hogyan tovább. Elképzeléseimet az elkövetkező időszakra bemutatom a közgyűlés résztvevőinek. Amennyiben megkapom a bizalmukat, szívesen megbirkóznék a nem könnyű feladattal a Híd elnökeként” – nyilatkozta korábban Sólymos a lehetséges jelöltségét illetően.

A párt ideiglenes vezetősége szerint az előző választási időszakban hozott helytelen politikai döntések, az MKP-val folytatott tízéves versengés az összefogás helyett, valamint röviddel a választások előtt megalakuló politikai formációk azt eredményezték, hogy a Híd a parlamenten kívül rekedt. Meg vannak róla győződve, hogy a két pártnak közösen kell megoldást találni. A párt nehéz, de elengedhetetlen tárgyalásokra számít az MKP-val.

A kormányprogramba foglalt kettős állampolgárság kérdésének orvoslását a Híd nem tartja elégségesnek, és a párt szerint nem oldja meg a problémát.


(parameter)

Címkék: híd, Solymos László