Sólymos László korábbi környezetvédelmi minisztert tanúként hallgatta ki a rendőrség Peter Žiga korrupciós ügyében

2021. február 18. - 16:27 | Belföld

Csütörtökön délelőtt Sólymos Lászlót, a Híd elnökét is kihallgatta a rendőrség Peter Ziga korrupciós ügyében. A Fico-kormány gazdasági minisztere ellen Monika Jankovská korábbi igazságügyi államtitkár vallomása alapján indítottak eljárást. Valószínűleg Ficót is erről kérdezték.

Sólymos László korábbi környezetvédelmi minisztert tanúként hallgatta ki a rendőrség Peter Žiga korrupciós ügyében
Fotó: TASR

Monika Jankovská állítja, hogy Peter Žiga 100 ezer euróval akarta lefizetni a bősi vízerőmű ügyét tárgyaló bírónőt, Katarína Pramukovát.

Sólymos vallomást tett a rendőrségen.

„Tanúként hívtak be Peter Ziga exminiszter és parlamenti képviselő ügyében. Válaszoltam a nyomozó minden kérdésére, az ügy sikeres kivizsgálása érdekében nem fogom a vallomást nyilvánosan kommentálni” – tájékoztatta a Paramétert Sólymos.

Az Aktuality.sk információi szerint Robert Fico korábbi kormányfőt is Peter Žiga ügyében hallgatták ki csütörtökön a rendőrök. A volt miniszterelnök azonban nem árulta el, hogy milyen ügyben hívták vallomást tenni.

Jankovská azt vallotta a vizsgálati fogságban, hogy Žiga rajta keresztül próbálta lefizetni Katarína Pramukovát, a Legfelsőbb Bíróság bíróját, aki a bősi vízerőmű ügyében volt hivatott dönteni. Žiga állítólag 100 ezer eurót vitt Jankovskának, amit aztán oda kellett adnia a bírónőnek. Jankovská szerint azonban Pramuková így is az ország javára döntött, a kenőpénzt pedig nem fogadta el.

A Szlovák Köztársaság és a Szlovák Villamos Művek között kialakult bírósági ügyről van szó, amelyben a bősi vízerőmű üzemeltetői szerződésének érvényességét, illetve érvényteleneségét kellett megállapítani. Az ügy 2007 óta húzódott, 2015-ben viszont a Pozsonyi Kerületi Bíróság úgy ítélte meg, hogy a szerződés érvénytelen, a vízerőművet pedig az állam üzemeltetheti. A villamos művek fellebbezett az ítélet ellen, ezt viszont 2016-ban a Legfelsőbb Bíróság elutasította.

Žiga a második Fico-kormány idején, 2012 és 2016 között környezetvédelmi miniszter volt, majd 2016-tól a gazdasági tárcát irányította. A Smerből tavaly távozott, és részt vett Peter Pellegrini korábbi miniszterelnök új pártjának, a Hlasnak a megalapításában. Žiga a pártot anyagilag is támogatta, 7000 eurót adott működésre. A Hlas honlapja szerint összesen 15-en támogatták a pártot ezer eurónál nagyobb összeggel, összesen 113 ezer euróval. Kisebb támogatásokból további 25567 eurót kaptak a február eleji összesítésük alapján.

Žiga egyik cége, a Taper nevű, fakereskedéssel foglalkozó vállalata ellen is folyik rendőrségi nyomozás. Abban az esetben adócsalás gyanújával.

- para -