Sólymos László: A kormány a tízéves békés együttélés után behúzta a kéziféket

2021. augusztus 5. - 15:49 | Belföld

A jelenlegi kormány a magyarok és a szlovákok tízéves békés együttélése után behúzta a kéziféket.

Sólymos László: A kormány a tízéves békés együttélés után behúzta a kéziféket
-illusztráció- (Fotó: Cséfalvay Á. András)

Visszaél azzal, hogy a magyar kisebbség politikai érdekképviselet nélkül maradt, így nincs, aki feltartóztatná a "koalíciós úthengert".

Ezt a közösségi hálón közzétett bejegyzésében jelentette ki Sólymos László, a parlamenten kívüli Híd párt elnöke

Sólymos kiemelte: a Híd pártot azért alapították, hogy elősegítse a magyarok és szlovákok normális együttélését. Az elmúlt tíz évben sikerült is csökkenteni a nemzetiségi feszültségeket.

"Úgy értünk el eredményeket, hogy nem gerjesztettünk feszültséget magyarok és szlovákok között. A Hídnak köszönhetően nem volt érdemes előrángatni a magyar kártyát"

- emelte ki Sólymos.

A pártelnök szerint a somorjai emlékműátadás kapcsán kialakult politikai adok-kapok csupán hab a tortán.

"Azon a tortán, melyet Igor Matovič és Eduard Heger (mindketten OĽANO) kormánya mézes-mázas szavakkal díszítget. Az egyik ilyen az a miniszterelnök által Magyarországon tett nyilatkozat, miszerint mindent meg akar tenni azért, hogy Szlovákiában mi is otthon érezhessük magunkat"

- mutatott rá Sólymos.

Hozzátette: elhallgatni a magyarok kitelepítését tiszteletlenség azokkal szemben, akik mindenüket elvesztették a második világháború után. Ezek az emberek megérdemelnék, hogy Szlovákia megkövesse őket, véli a Híd elnöke.

Hétfőn leplezték le a kitelepített magyarok emlékművét Somorján. Az ünnepégen Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke is részt vett. Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter utóbbi kijelentéseire reagálva felszólította a magyar politikai vezetőket, hogy "óvatosan fogalmazzanak, ne zavarják meg a békés együttélést és egyenrangú partnerként tiszteljék a Szlovák Köztársaságot". Hozzátette: az a mód, amellyel Magyarország vezető tisztviselői újra és újra megnyitják a történelmi kérdéseket, ellentétes Magyarország deklarált szándékával, miszerint jó kétoldalú kapcsolatra törekszik Szlovákiával. A külügyminiszter nyilatkozata mellett kiállt Boris Kollár, az SZK Nemzeti Tanácsának elnöke is.

A Szlovák Kül- és Európai Ügyek Minisztériuma csütörtökön diplomáciai jegyzéket küldött Magyarországnak. A külügyi tárca arra kéri a magyar felet, hogy tartsa magát a diplomácia szabályaihoz, és előzetesen tájékoztassa a szlovák felet az állami tisztviselők látogatásának céljáról.

TASR