Sólymos László a nemzeti parkok felügyeletére bízná a beavatkozásmentes zónák állami erdőit

A környezetvédelmi minisztérium az elmúlt hónapokban intenzíven dolgozik azon, hogy megerősítse a természetvédelmet. Erről a tárcavezető, Sólymos László beszélt a mai kötetlen sajtóreggelin – olvasható a környezetvédelmi minisztérium sajtóközleményében.

Sólymos László a nemzeti parkok felügyeletére bízná a beavatkozásmentes zónák állami erdőit
Fotó: TASR

Egyben ismertette a tárca céljait is. 2025-ig biztosítani kell, hogy minden nemzeti park területének felét beavatkozásmentes zónává nyilvánítsák, az itt elterülő állami erdőket a nemzeti parkok felügyeletére kell bízni, a többi területen pedig természetbarát gazdálkodást kell folytatni.

„Még nyár előtt jeleztem, legfőbb ideje egyeztetést kezdeni az agrártárcával az erdőkről. Konstruktív és érdemi eszmecserére gondoltam. Vagyis olyanra, amire évek óta nem volt példa. Ez pedig oda vezetett, hogy ha csak megemlítik az erdőket, laikus és szakmai körökben, hullik a forgács” – jelentette ki Sólymos László.

Elmondta, hogy még szeptemberben bemutatta a földművelésügyi minisztériumnak a Nemzeti Erdővédelmi Memorandumot, amelyre az agrártárca csak múlt héten válaszolt, először a médiákon keresztül, majd levélben is.

A környezetvédelmi tárca teljes erővel azon dolgozik, hogy erősítse a természetvédelmi szemléletet. Tavaly nyáron lépett érvénybe a Szlovák Paradicsom zonációja, ezzel pedig negyedével nőtt a beavatkozásmentes terület nagysága a nemzeti parkban. A kormány hat madárvédelmi terület programját hagyta jóvá, miközben további nyolc előkészületben van. Ezen felül a minisztérium megtett mindent azért, hogy a NATURA 2000 európai ökológiai hálózat újabb 169, csaknem 30 ezer hektáron elterülő szlovákiai helyszínnel bővülhessen. „Ám az erdővédelem, különösen a nemzeti parkok területén, átfogóbb megközelítést igényel” – folytatta a miniszter.

A minisztérium célja nem más, mint elérni azt, hogy 2025-re valamennyi nemzeti park területének fele beavatkozásmentessé váljon. A miniszter szerint ennek a területnek közvetlenül a nemzeti park felügyelete alá kellene tartoznia. A parkok másik felén pedig természetbarát gazdálkodási módot kell folytatni. „Vagyis olyat, hogy a turistáknak, látogatóknak olyan érzésük legyen, valóban erdőben járnak, nem pedig irtványon” – magyarázta Sólymos. Szavai szerint alapvető fontosságú, hogy a beavatkozásmentes zónák közelében lévő régiók számára további fejlesztési lehetőségeket biztosítsanak az ökoturizmus által. Vagyis a pihenés védett területek tiszteletén alapuló formája révén.

(-)

augusztus 13. - 14:53
Hova tűnt Marin Ljubičič?
Kellemetlen incidens vet árnyékot az új szezonban remekül teljesítő DAC szereplésére.