Sólymos László részt vett az Európai Unió környezetvédelmi minisztereinek tanácskozásán

Az EU Környezetvédelmi Minisztereinek Tanácsa pénteki luxemburgi ülésén az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló javaslat valamint a vegyi anyagok felelősségteljesebb kezelésére vonatkozó irányelv szerepelt napirenden. Szlovákiát Sólymos László környezetvédelmi miniszter képviselte.

Sólymos László részt vett az Európai Unió környezetvédelmi minisztereinek tanácskozásán
Fotó: TASR/Michal Svítok

A tárcavezetők az Európai Parlament és a Tanács két olyan jogalkotási javaslatát vitatták meg, amelyek célja az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszeren kívül eső ágazatokban.

Az első javaslat azt a közös kötelezettségvállalási rendeletet érinti, melyben a tagállamok vállalják, hogy a 2021 és 2030 közötti időszakban évente csökkentik a gázkibocsátásukat a Párizsi Megállapodás teljesítése érdekében. A másik pedig a földhasználatra, a földhasználat-megváltoztatásra és az erdőgazdálkodásra (LULUCF) vonatkozó rendelet. E szerint 2030-ig be kell illeszteni az uniós éghajlat-politikába a földhasználatból és az erdőgazdálkodásból származó üvegházhatású gázkibocsátást is. Szlovákiának pedig az olyan területeken, mint a háztartások fűtése, a közlekedés, földművelésügy vagy hulladékgazdálkodás, 12 %-kal kell csökkentenie a kibocsátást a 2005-ös adatokhoz képest.

„Az EU tagállamok közötti tárgyalások nem egyszerűek. Úgy vélem azonban, hogy minden ország képes megkötni a szükséges kompromisszumokat az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése terén vállalt kötelezettségek teljesítése érdekében“ - mondta Sólymos László miniszter.

A fenntartható fejlődés céljainak és az Agenda 2030 elnevezésű keretrendszer teljesítéséhez átfogó intézkedésekre van szükség. Ezek főleg a vegyi anyagok emberekre és környezetre gyakorolt negatív hatásainak elhárítására irányulnak majd.

 „Nem vagyunk közömbösek az emberek aggodalmai iránt. A vegyi anyagok mindennapi életünk részei, ezért nagyon fontos figyelni, milyen hatással lehetnek egészségünkre és környezetünkre. És javítani kell ezeknek a hatásoknak a felmérését és kezelését"- jelentette ki Sólymos László miniszter. Ezen a téren Szlovákia támogatja Franciaország, Olaszország és Luxemburg kezdeményezését egy, a vegyi anyagok használatára vonatkozó, világos és átfogó stratégia kidolgozására.

(-)