Sólymos László semlegesen értékeli Ján Budaj eddigi tevékenységét a zöldtárca élén

2020. június 26. - 17:09 | Belföld

Sólymos László volt környezetvédelmi miniszter semlegesen értékeli Ján Budaj, a zöldtárca új vezetőjének munkáját az elmúlt 100 napban.

Sólymos László semlegesen értékeli Ján Budaj eddigi tevékenységét a zöldtárca élén
-illusztráció- (Fotó: Cséfalvay Á. András)

Díjazza a környezetvédelem megjelenését a sajtóban, ugyanakkor kételyeit fejezte ki afelől, hogy a „sajtó köpenye alatt tényleg dolgoznak-e a megoldásokon”.

A száznapos időszak a Környezetvédelmi Minisztérium esetében nagyon rövid idő arra, hogy a munkát értékelni lehessen, véli Sólymos. „Az új vezetőségtől senki sem vitathatja el ennek erőteljes jelenlétét, aktív tevékenységét és láthatóságát a sajtóban. Rendszeresen a képernyőn vannak, és nagyra értékelem, hogy a nehéz témákkal is foglalkoznak” – közölte a TASR-rel.

Sólymos emlékeztetett, hogy a zöldtárcának továbbra sincs második államtitkára. Abban bízik, hogy egyes folyamatok csak a koronavírus-járvány miatt lassultak le. Hozzátette: „óvatos optimistának” tartja magát.

Sólymos szerint Budaj rámutat a problémákra, a törvénysértésekre és a törvények hiányosságaira. Ez a volt miniszter szerint üdvözlendő, amennyiben tényleg dolgoznak a megoldásokon, és mindez nem marad meg a sajtóban való közlés szintjén.

„Máskülönben beigazolódnak azok az egyre erősödő kétségek, melyek szerint a miniszter nem nőtt még ki az ellenzéki képviselői szerepből. Vagyis rámutat a problémákra, de elfelejti, hogy felelősséget kell vállalnia a megoldásukért. Ezt 100 nap elteltével még nem merném megítélni”

– mondta Sólymos.

A leglátványosabb lépése Sólymos szerint az volt, hogy elhalasztotta a PET-palackok és fémdobozos italok betétdíjas rendszerének a bevezetését. Megjegyezte, hogy amióta Budaj kijelentette, hogy a rendszer bevezetését a 2022-es évre halasztják, egyetlen témával kapcsolatos anyagról sem hallott a kormányban vagy a parlamentben.

Sólymos emlékeztetett: a kormány két madárvédelmi területet és több európai jelentőségű területet érintő gondozási programot is elfogadott. Ezek azonban már az új vezetőség színre lépése előtt elő voltak készítve – jegyezte meg.

A volt miniszter szurkol az utódjának.

„Jó projektek vannak az asztalán, különböző mértékben kidolgozva. Némelyeket elég már csak a kormány elé terjeszteni, másokat még ki kell egészíteni”

– mondta Sólymos.

TASR