Sólymos László: Véget kell vetni a nagy kiterjedésű fakitermelésnek a nemzeti parkokban

2019. május 24. - 14:52 | Belföld

Mielőtt a kormány elé kerül, a gazdasági és szociális tanács is megvitatja a természet- és tájvédelmi törvény módosítását.

Sólymos László: Véget kell vetni a nagy kiterjedésű fakitermelésnek a nemzeti parkokban
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A környezetvédelmi minisztérium a természetvédelmi törvény módosításával jelentősen megerősíti a szlovák nemzeti parkok védelmét. Az új jogszabály kifejezetten megtiltja a védett területeken végzett fakitermelést, és tényleges hatáskörrel ruházza fel az állami természetvédőket a nemzeti parkok kezelése terén.

„Nemzeti parkjaink régóta szenvedtek az egyértelmű jogszabályozás hiánya miatt. Bízom benne, hogy ennek most sikerül véget vetnünk, és az évtizedek óta fennálló állapotot a természetvédelem javára fordítjuk. Ez az első, de jelentős lépés“

– jelentette ki Sólymos László miniszterelnök-helyettes

A nemzeti parkokban történő nagy kiterjedésű fakitermelés tilalma mellett az Állami Természetvédelmi Hivatal jogkörei is bővülnek. Az új jogszabály hatályba lépése után a természetvédőknek joguk lesz vétót emelni az értékes erdőterületeken tervezett bármiféle beavatkozás ellen. Az állami természetvédők által szabott feltételek pedig kötelező érvényűek lesznek a tervezett és nem tervezett fakitermelés esetében is.

„Más szóval, a természetvédők jóváhagyása nélkül végzett mindennemű favágás illegális lesz“

– magyarázta Sólymos László.

Jelenleg a természetvédők csaknem kizárólag a legmagasabb, 5-ös védettséget élvező területeken képesek megakadályozni a fakitermelést. Ezek aránya pedig a legkisebb a nemzeti parkokban. A módosításnak köszönhetően ez a jogkör kiterjed a nemzeti parkok egész területére. A javaslat szerint pedig a nemzeti parkok területének fele beavatkozásmentes kell hogy legyen.

(-)

Címkék: Solymos László