Sólymos nem lesz ott a Híd sorsdöntő, várhatóan utolsó, szombati kongresszusán, az MKP vasárnap dönt a beolvadásáról a Szövetségbe

2021. szeptember 17. - 12:38 | Belföld

Koronavírus-fertőzés miatt nem lesz jelen pártja – feltehetően – utolsó közgyűlésén Sólymos László pártelnök. A Híd szombaton Tardoskedden tartja kongresszusát, amelyen döntenek a párt megszűnéséről és beolvadásáról a Szövetségbe. Az MKP kongresszusa vasárnap dönt ugyanerről Rimaszombatban.

Sólymos nem lesz ott a Híd sorsdöntő, várhatóan utolsó, szombati kongresszusán, az MKP vasárnap dönt a beolvadásáról a Szövetségbe
Fotó: Paraméter

A hétvégén a Híd és az MKP is megtartja közgyűlését, ami újabb jelentős lépés lesz a Szövetség létrejötte irányába. A két párt legfelső döntéshozó testületei a Szövetségbe való belépésről és ezzel saját pártjuk megszűnéséről szavaznak majd. A hárompárti megállapodáson változtatni már nem lehet, csak igent vagy nemet lehet rá mondani.

A Híd kongresszusán azonban koronavírus-fertőzés miatt nem lesz ott a párt elnöke, Sólymos László, akinek koronavírus tesztje pozitív lett.

A pártelnök korábban arról beszélt, hogy szerinte nincs akadálya a Szövetség megalakulásának. „Úgy látom, hogy sikerült megegyezni a még nyitott kérdésekben is, mindegyik párt elnöksége elfogadta a kompromisszumos megállapodást, ami az MKP OT nyári ülésén felmerült kérdéseket is lezárta – tájékoztatta lapunkat Sólymos László, a Híd elnöke. –

Én már nem látom akadályát az új, közös párt létrejöttének, hacsak valaki nem jön új feltételekkel. Aki azonban új feltételekkel áll elő, annak tudatosítania kell, hogy ezzel megakadályozza az egyesülést.”

Várhatóan az MKP is belép

Az MKP kongresszusa érdekesebb lesz, habár az utóbbi napokban a párt több vezetője is úgy nyilatkozott, hogy az MKP is csatlakozni fog a Szövetséghez. Farkas Iván alelnök szerint Európában luxusnak számít a több párt egy kisebbség esetében, és ő az egyesülés híve.

„Megvárom a vitát, és azt követően azon leszek, hogy megtörténjen az összeborulás”

– mondta az Új Szónak Farkas arra a kérdésre, hogy hogyan fog szavazni vasárnap a közgyűlésen.

A pártban Berényi József ellenezte legtovább a három párt egyesülését a nyár végére létrejött kompromisszumos megállapodás alapján. Berényi azt kifogásolta, hogy az alapvető célkitűzések közé nem került be a területi autonómia követelése a tömbben élő magyarság számára.

Augusztusban Berényi még azt nyilatkozta a Paraméternek, hogy félreáll, ha a területi autonómia követelése nem lesz az új párt célkitűzései között.

Az Összefogás lett az „anyapárt”

Az Összefogás múlt héten már megszavazta a belépést a Szövetségbe, és egyben az új párt alapszabályára cserélte sajátját, vagyis az Összefogást az elfogadott alapszabály szerint már Szövetségnek hívják. Ebbe a pártba várják az egy éves tárgyalássorozat eredményeképpen létrejött megegyezésnek megfelelően a Hidat és az MKP-t.

- lpj -