Sólymos nincs elragadtatva Sakovától, Ravasz Ábel szerint esélyt kell adni neki

2018. április 25. - 18:44 | Belföld

Sólymos László (Híd) környezetvédelmi miniszter nem biztos benne, hogy Denisa Saková (Smer-SD-jelölt) államtitkár jelölése a belügyi tárca élére lecsillapítja a kedélyeket és normalizálja a társadalmi helyzetet. Sólymos ezt a kormány szerdai ülése után jelentette ki.

Sólymos nincs elragadtatva Sakovától, Ravasz Ábel szerint esélyt kell adni neki
Denisa Saková (Fotó: TASR)

A miniszter nem akarta kommentálni a koalíciós partner, a Smer-SD jelölését, mellyel kedden a Koalíciós Tanács is foglalkozott.

„Amit én gondolok, az egy dolog”

– válaszolta a miniszter arra a kérdésre, hogy az ország történetének első belügyminiszter asszonya lecsillapíthatja-e a kedélyeket. „Nem tudom, hogy ezáltal normalizálódik-e a helyzet. Amikor hallok, olvasok dolgokat, nem vagyok biztos benne, hogy lenyugszanak a kedélyek, de még egyszer mondom, nem fogom kommentálni a koalíciós tanács döntését” – jelentette ki a miniszter.

Ravasz Ábel, a Híd párt másik alelnöke, aki romaügyi kormánymegbízottként a Belügyminisztérium tisztviselője, fontosnak tartja, hogy a fiatal politikusok, amilyen ő és Saková, lehetőséget kapjanak a saját elképzeléseik megvalósítására.

Hozzátette: bár érti, személy szerint bizonyos fokig zavarja is őt a kritika, mellyel az új minisztert illetik, akire abban a pillanatban, ahogy elfoglalja a hivatalát, azonnal rásütik, hogy „Kaliňák szoknyában”.

Saková belügyi államtitkárként Robert Kaliňák (Smer-SD) volt belügyminiszter közeli munkatársa volt. Kaliňáknak Ján Kuciak újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása után kellett távoznia hivatalából.

„Értem, hogy miért (bírálják Sakovát – a szerk. megj.), de ha nem adunk egy kis teret az új politikusoknak, hogy megmutathassák, mit akarnak csinálni, rosszul járunk”

– figyelmeztetett a kormánymegbízott, aki reméli, hogy Sakovának sikerül elnyernie a közvélemény támogatását. Ravasz számára az is fontos, hogy „végre beinduljanak a folyamatok a minisztériumnál”.

A kormány szerdán visszahívta Sakovát a belügyi államtitkári pozícióból. Az elnök várhatóan csütörtökön nevezi ki őt a belügyi tárca élére. Saková jelölését a Smer-SD elnöksége hagyta jóvá. A kormányprogram szerint a belügyi tárca a legerősebb kormánypártot illeti meg. Robert Fico, a Smer-SD elnöke kedden tájékoztatta a jelölésről a koalíciós partnereket. A belügyminiszteri pozíció azután ürült meg, hogy Tomáš Drucker lemondott. Drucker úgy döntött, nem váltja le Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitányt, helyette ő maga távozik. A tárcát átmenetileg Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő vette át.

(TASR)