Sólymos: Oroszország szemben áll Európával és csak együtt tudjuk megállítani

2022. május 10. - 17:50 | Belföld

Oroszország szemben áll Európával és csak együtt tudjuk megállítani - jelentette ki Sólymos László, a parlamenten kívüli Szövetség Országos Tanácsának elnöke Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szlovák parlamentben elhangzott beszédére reagálva.

Sólymos: Oroszország szemben áll Európával és csak együtt tudjuk megállítani
-illusztráció- (Fotó: Barak Eszter)

„Zelenszkij a tényekre építette beszédét, nem az érzelmekre”

– hangsúlyozta Sólymos és hozzátette, minden önálló államnak joga van ahhoz, hogy szabadon döntsön a saját jövőjéről.

„Most már mindenki számára világos, hogy a Kreml a korábbi kereskedelmi kapcsolatait inkorrekt módszerekre cserélte, amelyekkel magához akarja láncolni eddigi partnereit”

– jelentette ki Rigó Konrád, a Szövetségben működő Híd-platform elnöke, és szintén a közös európai fellépés fontosságát hangsúlyozta.

„Számomra nagyon fontos volt, hogy beszédében (Zelenszkij, a TASR megj.) megértését fejezte ki az embargóval kapcsolatos szlovák álláspontot illetően. Ő is érti, hogy lehetetlen azonnal lemondani az orosz kőolajról és földgázról”

– tette hozzá azzal, hogy ennek ellenére el kell indulni ebbe az irányba.

Michal Šimečka, a szintén parlamentet kívüli Progresívne Slovensko frissen megválasztott elnöke is reagált az ukrán elnök beszédére.

„Ukrajna most hősies harcot vív, és nem csak a maga szabadságáért és a demokráciáért, éppen ezért minden lehetséges módon segítséget kell nyújtanunk neki”

– mondta, hozzátéve, hogy az ukrán elnököt valódi vezetőnek és hősnek tartja.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédében köszönetet mondott Szlovákiának a szolidaritásért és az Ukrajnának nyújtott segítségért, valamint további segítséget kért a védekezésben, és az Oroszország elleni szankciók jóváhagyásával. Arra kérte Szlovákiát, legyen Ukrajna hangja az EU-ban.

TASR