Sólymos: Összefogtunk Dzurindával, mert nagyobb a káosz, mint Mečiar után

2023. május 31. - 19:29 | Belföld

Az utóbbi évek voltak a legnehezebbek Szlovákia újkori történetében, miközben minden idők két leggyengébb kormánya volt hatalmon, az eredmény pedig akkora káosz, amilyen legutóbb Vladimír Mečiar kormányzásának végén volt. Ezért döntött úgy a parlamenten kívüli Most–Híd, hogy összefog Mikuláš Dzurinda parlamenten kívüli Modrí–ES pártjával, és hasonló változást kínál fel, mint amilyen 1998-ban bekövetkezett – jelentette ki a TASR TV-ben Sólymos László, a Most-Híd 2023 elnöke.

Sólymos: Összefogtunk Dzurindával, mert nagyobb a káosz, mint Mečiar után
Fotó: TASR TV

Rámutatott, hogy újra kell indítani az ország gazdaságát, konszolidálni az államháztartást és az államigazgatást, amit értelmetlen személycserék bénítottak meg. „Az elmúlt három évben egyes miniszterek teljesen felforgatták a tárcáikat, olyan embereket dobtak ki, akik 10-15 éve vagy még régebben dolgoztak ott és óriási tapasztalataik voltak” - jelentette ki Sólymos.

Hozzátette, teljesen normális dolog lenne, ha egy új kormány bizonyos mértékig az előző eredményeire támaszkodna, például egy-egy autópálya-szakasz megépítése tovább tarthat, mint egy kormányzati ciklus.

„Teljes egészében változtatni kell a politikai kultúrán. Azzal nem jutunk messzire, amit ez a politikai garnitúra hozott”

– mondta Sólymos.

Meggyőződése szerint a politikai ellenfeleikkel is képesek lesznek konstruktív párbeszédet folytatni. „Vagy visszatérünk a normális politizáláshoz és képesek leszünk tisztességes párbeszédre akkor is, ha eltérőek a nézeteink, vagy marad ez a káosz” – folytatta a Most-Híd elnöke.

A két párt közös listával, Modrí, Most-Híd néven indul a választáson. Sólymos természetesnek tartja ezt a pártszövetséget, mert egyforma értékeket vallanak, bár elismeri, viszonylag későn jött létre az egyezség.

„Tudom, hogy a választásokat tekintve már nagyon kevés idő maradt, hiszen csak hétfőn (május 29.) jegyezték be a pártunkat, csakúgy, mint a választási pártot. Nagyon kevés időnk maradt”

– tette hozzá.

Mindként párt egyik legfőbb célkitűzése az ország nyugati irányultságának megőrzése, emellett a Most–Híd régóta támogatja a regionális különbségek felszámolását, a kisebbségek támogatását, a következő ciklusban pedig szeretné elfogadtatni a kisebbségi törvényt.

Ódor Lajos hivatalnokkormányától Sólymos mindenekelőtt azt várja, hogy megfelelően előkészíti és levezényli a parlamenti választást, melynek eredményét senki sem kérdőjelezheti majd meg. Fontos feladat egy reális költségvetési tervezet elkészítése is. Rámutatott, hogy a szakértői kormány miniszterei nem indulnak a választáson, ilyen értelemben nincsenek politikai nyomás alatt, így reális képet rajzolhatnak arról, milyen helyzetben vannak most az egyes minisztériumok.

TASR