Sólymos részt vesz a környezetvédelmi miniszterek tanácsának ülésén

2019. október 4. - 08:58 | Belföld

Az EU környezetvédelmi miniszterei mai luxembourgi találkozójukon a klímasemleges gazdaság hosszú távú stratégiai jövőképéről folytatnak eszmecserét, és az ENSZ következő, Chilében tartandó COP25 éghajlatváltozási konferenciáján képviselendő uniós álláspontot határozzák meg. A szlovák delegációt Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter vezeti.

Sólymos részt vesz a környezetvédelmi miniszterek tanácsának ülésén
Fotó: Paraméter

„Az éghajlatváltozás következményeinek enyhítése komoly megközelítést igényel. Meggyőződésem, hogy a klímasemlegesség elérése nem lehetőség, hanem szükségszerűség. Ezért hatékony lépéseket kell tenni mind nemzeti, mind globális szinten”

– mondta Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter.

A környezetvédelmi minisztérium fontosnak tartja ambiciózus és konkrét célok kitűzését, beleértbe a klímasemlegességet. Ez egy olyan állapot elérését jelenti, amikor csak annyi üvegházhatású gáz kerül a levegőbe, amennyit az ökoszisztémák képesek elnyelni. A karbonsemlegesség eléréséhez globális szinten kell drasztikus mértékben csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását. Ezt a célt a szlovák szaktárca is támogatja. Fontos azonban, hogy világszerte teljesítsék a célkitűzést.

Szlovákia esetében kulcsfontosságú a 2030-ig szóló ún. karbonszegény stratégia, amelynek előkészítésén a szaktárca a Világbankkal működik együtt. Ez a stratégia lesz a szlovák klímapolitika alapja, mivel konkrét intézkedéseket és lépéseket javasol, melyek elősegítik a szén-dioxid-mentes célok elérését.

Jelentős előrelépést jelent a 2030-ig szóló Környezetpolitikai Stratégia és a felső-nyitrai szénrégió átalakítására vonatkozó döntés is. Ennek köszönhetően például Szlovákia a múlt heti New York-i klímacsúcson csatlakozhatott azon országok szövetségéhez, amelyek a jövőben nem támogatják a szenet.


(para)