Sólymos: Szlovákia nem adja fel az éghajlatváltozás elleni küzdelmet

2019. december 10. - 14:46 | Belföld

Ha meg akarjuk óvni a bolygót a következő nemzedékek számára, kulcsfontosságú, hogy 2050-ig elérjük a klímasemlegességet. Erre is kitér Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter az ENSZ Madridban zajló éghajlatváltozási konferenciáján tartott beszédében.

Sólymos: Szlovákia nem adja fel az éghajlatváltozás elleni küzdelmet
Fotók: minzp

A zöldtárca vezetője kedden és szerdán részt vesz a Kiotói Keretegyezményben résztvevő országok képviselőinek konferenciáján. „Szlovákiában tisztában vagyunk azokkal a lépésekkel, melyeket minél előbb meg kell tennünk a fenntartható és körforgásos gazdaság felé vezető úton. Sok munkát már elvégeztünk, de sok még a tennivaló. Nem adjuk fel a küzdelmet”- mondta Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter.

Az elmúlt 30 évben Szlovákia radikális ipari és társadalmi változásokon ment keresztül. Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása 1990 óta mintegy 40%-kal csökkent. Nagy változások történtek a nehéziparban, a mezőgazdaságban, a közlekedés és az infrastruktúra fejlesztése terén. A szén helyett a kőolaj és a földgáz vált a fő üzemanyagforrássá. Az energiatermelés manapság kevésbé szén-dioxid intenzív iparág, mint egykor volt, az előállított áram csaknem 80%-a szén-dioxid-mentes. A tárca szerint ennek ellenére, ha Szlovákia klímasemlegessé akar válni, további hatékony intézkedésekre van szükség.

Be kell szüntetni a szénalapú energiatermelést

A szaktárca támogatja a szénbányászat és szénégetés mielőbbi beszüntetését. „Ez a levegőminőség és a környezet javítása szempontjából az egyik kulcsfontosságú terület Szlovákiában és az egész térségben egyaránt. Ezzel az intézkedéssel a Párizsi Megállapodás céljainak teljesítéséhez és a klímasemlegesség eléréséhez is közelebb jutunk” – hangsúlyozta a Sólymos. Szlovákia 2023-ban leállítja a szénalapú hazai villamosenergia-termelés támogatását.

Karbonszegény gazdaságra való áttérés

A környezetvédelmi minisztérium szakértői a Világbankkal együttműködve készítik Szlovákia 2030-ig szóló (kitekintéssel 2050-ig) karbonszegény stratégiáját A dokumentum meghatározza az üvegházhatású gázok kibocsátás-csökkentési lehetőségeit az egyes ágazatokban - az energiaiparban, a közlekedésben, mező- és erdőgazdálkodásban, és ugyancsak meghatározza a szükséges intézkedéseket is. Jövő év elejére készül el.

Befektetés az éghajlatváltozás elleni intézkedésekbe

A következő évtizedben Szlovákia további 2,5 milliárd eurót fektet be az éghajlati- és környezeti változásokat fékező intézkedésekbe. Az ország idén először járult hozzá 2 millió dollárral a Zöld Klíma Alaphoz, amely a Párizsi Megállapodás pénzügyi mechanizmusának részét képezi.


(para)