Somorja és Jóka környékén okozta a legnagyobb károkat a vasárnapi vihar (FOTÓK)

2021. július 19. - 09:15 | Régió

Jégesővel és viharos széllel kísért zivatar csapott le vasárnap délután Somorján és környékén, a károk többfelé jelentősek.

Somorja és Jóka környékén okozta a legnagyobb károkat a vasárnapi vihar (FOTÓK)
Fotók: Somorja - Facebook (További képekért kattints a fotóra!)

Az iMeteo meteorológiai portál azt írja, a vasárnapi viharok Gutoron (Hamuliakovo – Szenci járás), Jókán (Galántai járás), valamint Somorján és környékén (Dunaszerdahelyi járás) okozták a legjelentősebb károkat.

A viharos szél Somorján gyökerestül kicsavart egy fát, többfelé, köztük a temető területén faágakat tört le, valamint a város egyik benzinkútja tetejének egy részét is leszakította.

A radarok szerint rövid időn belül helyenként 50-90 milliméternyi csapadék zúdult le.

Somorján annyira súlyos volt a helyzet, hogy harmadfokú árvízkészültség lépett érvénybe vasárnap. A hivatásos és az önkéntes tűzoltók a vihart követően órákon át dolgoztak a keletkezett károk elhárításán. A hivatásos tűzoltók munkáját a gombai, csallóközcsütörtöki, nagypakai és galántai önkéntesek, valamint a bősi speciális mentők segítették.

Jókán másodfokú árvízkészültség lépett életbe vasárnap délután. A község polgármestere, Kiš Gábor a közösségi oldalán arról tájékoztatott, hogy több házat és pincét elárasztott a nagy mennyiségű csapadék. Egyúttal köszönetet mondott az önkénteseknek és a helyi tűzoltóknak, akiknek hála az esti órákban már túl voltak a nehezén, de a kárelhárítási munkálatok éjszaka is zajlottak.

Katarína Križanová tűzoltósági szóvivő közölte, a kora esti órákig országszerte 114 helyen volt szükség a hivatásos tűzoltók segítségére. Hozzátette, a legrosszabb helyzet Nagyszombat megyében volt, ahol 50 riasztásuk volt a tűzoltóknak – ebből 41 a Dunaszerdahelyi járásban.

A legtöbb esetben letört faágakat távolítottak el, vizet szivattyúztak az árasztott utcákból és pincékből, valamint leszakított tetőkkel is volt dolguk – tette hozzá a szóvivő. Országszerte több mint száz hivatásos és 70 önkéntes tűzoltó volt terepen vasárnap.

A meteorológusok előrejelzése szerint a héten már jóval kevesebb zivatarral és minimális mennyiségű csapadékkal kell számolnunk az ország területén. Ha lesznek is viharok, ezek várhatóan már nem lesznek olyan intenzitásúak, mint hétvégén voltak.


(fl)