Somorjai és dunaszerdahelyi diákok taroltak a polgári védelmi versenyen

2018. április 29. - 11:12 | Régió

A héten rendezték meg a belügyminisztérium válságkezelési szekciója által meghirdetett polgári védelmi diákversenyt a bősi műszaki egyetemi komplexumnál.

Somorjai és dunaszerdahelyi diákok taroltak a polgári védelmi versenyen
Helyszíni felvételek - Dunaszerdahelyi Járási Hivatal

Csütörtökön a rossz időjárás sem szegte kedvét annak a 13 iskolából érkező 17 diákcsapatnak, amely benevezett a dunaszerdahelyi járási hivatal által megrendezett versenyre. A négytagú, két lány és két fiú alkotta alapiskolás vagy nyolcéves kisgimis csapatoknak hat különböző versenyszámban kellett teljesíteniük.

Ezek közül az első volt egy írásbeli teszt, mely során a gyerekek a polgári védelemről, egészségügyi felkészültségről, tűzvédelemről és a közlekedésről szóló ismereteiket elevenítették fel, majd tulajdonképpen a terepen is megmutatták, hogy ezeket az ismereteiket hogyan tudják hasznosítani. A polgári védelmi versenyszámban például a védőmaszk használatát kellett bemutatniuk, illetve improvizálniuk kellett, hogy bizonyos használati tárgyakat, eszközöket hogyan fordíthatnak a javukra baj esetén, evakuációs csomagot kellett összeállítaniuk és felismerniük a figyelmeztető jelzéseket.

Be kellett mutatniuk egészségügyi felkészültségüket is, ideértve a segélyhívóval való kommunikációt és sérült ellátását, továbbá kisebb tűz eloltását, lövészeti gyakorlatot és a természetben történő tájékozódást, eligazodást is be kellett mutatniuk az arra megfelelő gyakorlatok útján.

A megmérettetésen egyetlen gimnázium vett részt a járásból, a somorjai M. R. Štefánik gimi, melynek „A” csapata (Rebeka Čierňavová, Sofia Valentovičová, Viktor Kvarda, Adam Gyurcsi) szerezte meg az első helyet. Az összesen megszerezhető 585 pontból 571-et gyűjtöttek be. Ahogy tulajdonképpen mindenki, úgy ők is aránylag a lövészetben vesztették a legtöbb pontot (12/24), de összességében ez nem teszi ki a megszerezhető pontok nagy hányadát. Mindenesetre az is elmondható, hogy a vásárúti József Attila Alapiskola csapatával együtt ők voltak a legügyesebbek ebben a versenyszámban is, polgári védelemben (281), az írásbeli teszten (160), a tűzvédelmi gyakorlaton (25) és egészségügyi felkészültségben (55) is maximumot értek el, és csak topográfiában veszítettek két pontot (38/40).

A második helyezést a somorjai Bél Mátyás Alapiskola „A” csapata (Erika Brečeová, Dominika Dobošová, Jakub Kašša, Adam Kohút) kaparintotta meg, ők két ponttal maradtak le az első helyről, 569 pontjuk lett. Ők topográfiában is topon voltak, ám lövészetben veszítettek néggyel többet, mint gimis kortársaik.

A harmadik helyezés Dunaszerdahelyre vándorol, a Szabó Gyula Alapiskola diákjai (Kozma Viktória, Horváth Kira, Busnyák Attila, Horváth Viktor) 561 pontot gyűjtve szerezték meg a bronzérmet. A lemaradást elsősorban a polgári védelmi gyakorlat során elkótyavetyélt tíz pont eredményezte.

Még néhány élbolyközeli helyezés: 4. Batthyány-Strattmann L. Alapiskola – Felbár (547 p), 5. Bél Mátyás Alapiskola „B” – Somorja (545), 6. Smetana ligeti alapiskola – Dunaszerdahely (543).

A teljes táblázat:

A győztes csapatok serleget, érmet és tárgyi jutalmat is elnyertek, az első helyezett pedig emelett a járási hivatal elöljárójának vándorserlegét. Az első három helyezett továbbjut a verseny megyei fordulójába, melyre Nagyszombatban kerül sor május 10-én.

(SzT)