A somorjai fényküszöb

2017. augusztus 16. - 13:59 | Kultúra

Pénteken kezdődött és szombaton ér véget a DUNART.COM7 nevet viselő nemzetközi művésztelep. A szlovák, magyar, cseh, macedón és német művészek a somorjai Pomléban alkotnak. A szimpóziumon készült műveikből kiállítás nyílik.

A somorjai fényküszöb
-illusztráció- (Fotó: dunaart.com)

A hetedik alkalommal megrendezett művésztelep egyik célja a kapcsolatteremtés, hogy a hazai és külföldi művészek, idősebb és fiatalabb alkotók megismerjék egymást. A művésztábor minden évben egy vezérfonalra épül, idén a találkozó a „Fényküszöb” címet kapta. „Eddig az összes művésztelepet egybevéve 80 művész fordult meg nálunk 12 országból, s ezzel együtt is rendezvényünk nemzetközileg is elismert művésztelepnek számít” — mondta Mayer Éva a szimpózium szervezője.

A művésztelep vendégei Bondor Csilla, Somorjai-Kiss Tibor, Csontó Lajos, Erőss István, F. Balogh Erzsébet, Madácsy István, Majoros Áron Zsolt, Mayer Éva, Lőrincz Zsuzsanna, Richter Sára és Sztojánovits Andrea. Macedóniából Sergei Andreevski, Németországból pedig Gerlinde Pistner érkezik, és egy cseh képzőművész, Margita Titlová Ylovsky is alkot a csapatban, aki annak ellenére, hogy Csehországban született, nem tagadta meg magyar gyökereit.

A szerző felvétele

A szerző felvétele

A szerző felvétele

A nemzetközi szimpózium záróakkordja az egy hét alatt készült művek bemutatása lesz, melyre augusztus 19-én szombaton este 17.45-kor kerül sor a somorjai Korona udvarban Fényküszöb címmel. A tárlatot Tolnay Imre képzőművész nyitja majd meg. A művészek az általuk készített szponzorképekből befolyó összeget Lipcsey György Munkácsy-díjas szobrászművész SOMORJAI KITELEPÍTÉS emlékművének elkészítésére ajánlják fel. A művésztelep résztvevőinek tárlata csak a kiállítás napján tekinthető meg.

(dor)

Címkék: művésztelep, Somorja