Somorján a hétvégén újra kilenc mintavételi pont nyílik, de sorakozni kell, Komáromban lesz regisztráció is

2021. január 18. - 14:42 | Régió

Somorján kilenc, Komáromban 28 ponton várják az embereket, ezek mindkét városban szombaton és vasárnap lesznek nyitva. Somorján sorba kell majd állni, Komáromban készítik a regisztrációs rendszert. Gondot jelent az is, hogy most a hideg miatt már nem lehet kint tesztelni.

Somorján a hétvégén újra kilenc mintavételi pont nyílik, de sorakozni kell, Komáromban lesz regisztráció is
Fotók: Paraméter

Somorján kilenc tesztelési pont nyílik, akárcsak a legutóbbi országos tesztelés során, tájékoztatta a Paramétert Orosz Csaba polgármester. „Lehet, hogy kevesebb is elég lenne, de nem tudjuk, hogy a környező falvakban lesz-e tesztelés. Ha nem lesz, akkor mindenképpen szükség lesz ennyi tesztpontra” – magyarázta Orosz.

A tesztelési pontok azonban csak a hétvégén nyitnak ki.

„A mintavételi pontjaink szombaton és vasárnap lesznek nyitva, de a városban van egy állandó mobil mintavételi pont, ami természetesen a munkanapokon is működik” – mondta a polgármester.

Bízik benne, hogy hamarosan egy újabb állandó mintavételi pont is nyílik majd. „Ma tárgyalunk egy társasággal, amely már megkapta az engedélyt a tesztelésre, nekik is próbálunk segíteni, hogy mielőbb két állandó tesztelési pont működjön” – jelentette ki Orosz.

Somorján nem lesz regisztráció

A városi mintavételi pontokon nem tudják megoldani, hogy időpontra rendeljék az embereket. „Sajnos sorba kell majd állni, a regisztrációt nem tudjuk megoldani” – mondta Orosz. A személyzet már felállt a kilenc tesztpontra, Orosz szerint ha annyian eljönnek, mint az őszi második tesztelési forduló alkalmával, akkor a tesztenkénti 5 euró fedezi majd a költségeiket. „Felmerült, hogy csak öt tesztelési pontot nyitunk, de nem akartuk, hogy még vasárnap este is sorakozzanak az emberek, ezért – még ha költségesebb is – kilenc pontot nyitunk” – mondta a polgármester.

Komáromban 28 pont lesz nyitva két napon át

Komáromban elindítanak egy elektronikus regisztrációs rendszert a hétvégéig, hogy csökkentsék a várakozási időt. „Nagyrészt ugyanazokon a pontokon lesz tesztelés, mint novemberben, a különbség annyi, hogy a kültéri tesztpontok be kellett vinni. Nemcsak a lakosok miatt, a teszt eredménye sem pontos 5 Celsius fok alatt – mondta a Paraméternek Keszegh Béla, Komárom polgármestere. – Általában ugyanott tesztelünk majd, csak bent.” A városban 28 olyan pont lesz, ahol mindkét nap tesztelnek majd, emellett lesz még kettő olyan, ahol nem tesztelnek majd mindkét nap. Komáromban is szombat és vasárnap lesz a tesztelési nap. „Hétköznap az állandó tesztelési pontokon vizsgáltathatják ki magukat az emberek” – magyarázta a polgármester. Komáromban három állandó tesztelési pont van. A hétvégéig letesztelik majd a városi rendőrség és a tűzoltóság embereit is.

Háromszoros drágulás

Az önkormányzatok az országos szűréshez csak a teszteket kapják meg az államtól, az egyéb szükséges felszerelést a tesztenként adott 5 euróból kell megvásárolniuk. „Mi már múlt héten elkezdtük beszerezni a szükséges felszerelést, számítottunk rá, hogy lesz tesztelés, és tudtuk, hogy ebben az esetben a védőfelszerelés ára is felmegy. Már van, amit csak háromszoros áron kapnánk meg” – mondta a polgármester. Most osztják be az embereket az egyes tesztelési pontokra, ő nem tart attól, hogy valahol emberek fognak majd hiányozni.

„Most annyiból egyszerűbb a helyzet, hogy egészségügyi személyzetből jóval kevesebb kell, csak a mintavevőnek kell egészségügyi végzettséggel rendelkeznie” – véli Keszegh.

Komáromban lesz regisztrációs rendszer

A hétvégi tesztelésre is lehet majd időpontot foglalni Komáromban.

„A technikusaink most készítik elő a rendszert, olyan regisztrációs rendszert szeretnénk, mint amilyet Besztercebányán is használnak, erre viszonylag jó visszajelzések érkeztek” – mondta Keszegh.

– Ez viszont nem csatlakozik a központi, állami regisztrációs rendszerhez, ez csak erre az alkalomra létrehozott regisztrációs lehetőség lesz.”

Romlik a helyzet, hétvégén öten haltak meg idősotthonban

Komáromban a fertőzöttek száma országos viszonylatban nem túlságosan magas. „Az elmúlt hetekben viszont gyors volt a növekedés, ha ezt a mutatót nézzük, akkor nem jó a helyzet” - mondta Keszegh. Az egyik gócpont az idősek otthona.

„Sajnos van olyan részleg, ahol mindenki pozitív, és péntek óta öt halottunk volt, tehát egyáltalán nem rózsás a helyzet” – magyarázta a polgármester.

Keszegh szerint az oltás lehet, ami majd enyhít a helyzeten. A városban már beoltották a szociális intézmények dolgozóit és a gondozókat is. „A kórház végzi az oltást, és nagyon jó velük a kapcsolatunk, csak több vakcina kellene. Tőlünk megkaptak minden szükséges adatot, a nyugdíjas otthonok alkalmazottai és a gondozóink nagyon gyorsan be lettek oltva, és be tudtuk oltatni a városi rendőröket is” – mondta a polgármester.

- lpj -