Soóky László: Egy disznótor pontos leírása

2017. május 31. - 16:08 | Kultúra

Elkészült Soóky László A nagy (cseh)szlovákiai magyar csönd című mesélőszínházi sorozatának folytatása. Egy disznótor pontos leírása című új előadásának sajtóbemutatója Őrsújfalun, a művelődési házban lesz június 2-án 19: 00 órai kezdettel.

Soóky László: Egy disznótor pontos leírása

Az ősbemutatóra Komáromban, a Jókai Napokon kerül sor június 17-én 21:30 órakor.

Kedvcsinálónak íme a dramaturg, Varga Emese szövege:

„A provincia egyik jellegzetes vonása a szabadság hiánya, pontosabban a szabadság félreértelmezéséből adódó önbecsapás. Mert a szabadságra való készség egyáltalán nem természetes tulajdonsága az embernek. A kisebbségi létállapotban, a diktatúrák árnyékában felnövekvő generációk számára különösen nem az. Olyan megfoghatatlan fogalom, ami nem hiányzik – hiszen nem tudjuk mi az.( Így nem hiányzott gyerekkorunkból sem a banán, sem a farmer.) Aztán ha véletlenül – Isten látja lelkünk, mi aztán nem akartuk - módon mégis csak ránk szakadt – csak nézünk, mit kezdjünk vele, vajon mire való az. Mint a böllérkésre várakozó disznók, turkálunk még kicsit a trágyában. Az legalább jó meleg, ismerjük, miért kockáztatnák, miért is emelnénk fel a fejünket?

A ketrecajtó nincs bezárva, a rácsokat mi magunk növesztettük a lelkünkben.

Persze, mert jobb félni, mint... Azt sose mondták, hogy jobb nem félni, mint félni. Szorongásra pedig mindig van ok, főleg, ha az ember figyelmes. Figyeli magát, vagy a másikat, ne adj isten másokat. A megfigyelések-megfigyeltetések bizonyítékul szolgálnak arra, hogy nem én vagyok a legrosszabb, ez se semmi, ha még nem is valami...

A provincia dagonyájában a mérce mások vélt vagy valós hibája, tévedése. Így címkézgetjük, zsarolgatjuk egymást, néha egymás torkának ugorva – mert meggyőződésünk, hogy a pocsolya azon részén, ahol a másik fetreng, szebben süt a nap, s melegebb a sár. De még ez sem baj. A provinciának is lehet emberi arca, hiszen a disznóknak is van nevük.”

(-)