Sör, bor, pizza – nevetséges tételek is szerepelnek az élelmiszer-árplafon listáján, figyelmeztet az SaS

2023. március 22. - 12:54 | Belföld

Az élelmiszer-árplafon csupán az emberek félrevezetése és populista húzás – vélekedik az ellenzéki SaS az üzletláncok és a földművelési tárca március 17-én bejelentett megállapodásával kapcsolatban.

Sör, bor, pizza – nevetséges tételek is szerepelnek az élelmiszer-árplafon listáján, figyelmeztet az SaS
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Egyes élelmiszerek árplafonja március 20-án lépett életbe, de az SaS szerint ez csak egy populista húzás, erről tanúskodik azoknak az élelmiszereknek a listája, amelyeknek az ára három hónapig nem fog emelkedni.

„Első pillantásra talán helyes intézkedésnek tűnhet ez a vásárlók számára, ekkora infláció mellett. De ez nem igaz. Az üzletláncok olyan élelmiszerekre vezették be az árplafont, amelyek ára az elkövetkező hónapokban valószínűleg fokozatosan csökkeni fog. Másrészt például a sertéshús feltehetően drágulni fog, de arra nem vonatkozik az árplafon. Emellett teljesen nevetséges vagy illogikus tételek is szerepelnek a listán, például a sör, a bor, a pizza” – jelentette ki Jarmila Halgašová, az SaS mezőgazdasági szakértője. Hozzátette, az árplafon egyáltalán nem jó hír a vásárlók számára.

„Ráadásul a megbízott mezőgazdasági miniszter és az üzletláncok teljesen kihagyták a döntésből az élelmiszeripart, sőt egyes termelők azt állítják, előtte nyomás gyakoroltak rájuk a kereskedők egyes termékeik árának csökkentése érdekében” – tette hozzá.
Halgašová szerint az élelmiszeripar támogatásra szorul a magas energiaárak miatt, dotációra és új technológiákra van szüksége, ezért cselekvésre szólította fel az agrártárcát.


(TASR)