A sorkatonaság visszaállításán töri a fejét az Országgyűlés elnöke

2016. január 17. - 08:17 | Külföld

Kövér László katasztrofális hibának tartja a sorkötelezettség magyarországi eltörlését, a visszaállítását azonban véleménye szerint jelenleg egy uniós tagállam nem tudná hatékonyan megoldani, ahhoz összeurópai döntésre lenne szükség. Az Országgyűlés elnöke az Új Néplap szombati számában megjelent interjúban arról is beszélt: a Fidesz nagy előnye, hogy a párt politikai értékrendje régóta egységes, nincsenek törésvonalak a szervezeten belül.

A sorkatonaság visszaállításán töri a fejét az Országgyűlés elnöke
Fotó: MTI

Kövér László a Tisza-parti városban tett pénteki látogatásán a Jász-Nagykun-Szolnok megyei napilapnak adott interjúban elmondta: a sorkötelezettség eltörlése miatt kialakult helyzet orvoslásához sokkal több energiára lesz szükség, mint amennyit a sorkötelezettség fenntartására kellett volna fordítani.

Hozzátette: ha ma - anélkül, hogy jelentősen megváltozna a közgondolkodás - vissza akarnák állítani a sorkatonaságot, az erősítené a sorköteles fiatal férfiak elvándorlását azokba az országokba, ahol ezt még nem tennék meg.

Kövér szerint vagy összeurópai döntés értelmében állítják vissza a sorkötelezettséget Európa nyugati csücskétől a keletiig, vagy sehogy. Számára egyértelmű - mondta -, hogy Európa és Magyarország azzal is erősebbé válna, ha ez megtörténne. A házelnök szerint a terrorizmus és az illegális migrációval összefüggésben terjedő bizonytalanság miatt egyáltalán nem kizárt, hogy a nem túl távoli jövőben sor kerül a sorkötelezettség visszaállítására.

A házelnök elmondta: Simicskó István honvédelmi miniszter kezdeményezésére a kormányban jelenleg azon dolgoznak, hogy a haderőre szánt költségvetés növelésével összhangban - amit Magyarország a NATO-csatlakozásakor vállalt - a honvédség létszámát is bővítsék. Ez azonban elsősorban az önkéntes tartalékosok számának növelését jelenti - fűzte hozzá.

Kövér László kitért a belpolitikai erőviszonyokra is. Ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy elemzők szerint mindenki a Jobbikot látja a Fidesz-KDNP egyetlen potenciális kihívójának, de szerinte a baloldalra leadott voksok aránya összességében meghaladhatja a Jobbikra leadottakét.

A házelnök szerint semmi jele nincs, de nem kizárható, hogy 2018-ra a baloldal ismét "egységesen össze tud állni". Kiemelte: nem érdemes foglalkozniuk a lehetséges riválisaikkal, azzal kell törődniük hogy mit tudnak tenni az ország, az emberek boldogulásáért.

Kövér László azt mondta: a Fidesz nagy előnye, hogy a párt politikai értékrendje régóta egységes, nincsenek törésvonalak a szervezeten belül. A változást a generációváltás jelenti a párton belül, mert a fiatal demokraták mára a honi politika "nagy öregjeivé" váltak - fogalmazott. Hangsúlyozta: ez a változás együttműködés keretében, tervezetten megy végbe, egyre föntebb jutnak a párton belül a fiatalok, például Kubatov Gábor és Gulyás Gergely is tagja a párt elnökségének.

Csehországban is felmerült a kötelező sorkatonaság ismételt bevezetése

Martin Stropnický cseh védelmi miniszter csütörtökön azt mondta, nem zárják ki ennek lehetőségét

A védelmi tárca vezetője azután nyilatkozott a javaslatról, hogy a cseh szenátus több képviselője is felvetette a kötelező sorkatonaság újbóli bevezetésének megfontolását.

Szerdán a cseh törvényhozás új védelmi törvényt fogadott el, s ennek értelmében a cseh fiatalok önkéntes katonai szolgálatra jelentkezhetnek.

Csehországban 140 év után 2005 január elsején szűnt meg a kötelező sorkatonaság, és alakult át a hadsereg hivatásos katonákból álló védelmi erővé. Jelenleg mintegy húszezer katona és kilencezer civil munkatárs áll a hadsereg szolgálatában.

A Právo című cseh napilap keddi számában Stropnický úgy nyilatkozott, hogy a lakosságnak "lépésről lépésre" fel kell készülnie a változásra.

December közepén Prága újra lehetővé tette az önkéntes alapon történő besorozást. A cseh kormány ezt a döntését Európa egyre romló biztonsági helyzetével indokolta. Az ukrajnai válság mellett a növekvő terrorfenyegetettséget és a menekültválságot nevezték meg biztonsági kockázatként.

Stropnický eredetileg az új védelmi törvényben a kötelező besorozást - egyfajta regisztrációs kötelességként - akarta elfogadtatni, amit nem követett volna automatikusan katonai szolgálat. Mindenesetre a heves bírálatok hatására a cseh kabinet egyelőre elállt ettől a tervétől.

mti/para

Címkék: sorkatonaság, sorozás