Soros, mert Soros, és különben is Soros

Széky János | 2019. április 6. - 08:56 | Vélemény

A kormánypárti sajtóban nem szoktam elolvasni a cikkeket, amelyeknek a címében a Soros név vagy a migráns szó szerepel, a tartalmuk ugyanis annyira kiszámítható, hogy nem érdemes időt szánni rá. Most azonban tettem egy próbát, mert a témának ez a cikkelye külön is érdekel, és kíváncsi voltam, hogyan keverik bele Sorost. Tehát:

Soros, mert Soros, és különben is Soros
Fotó: Index.hu

A cikk a 888 pont hu nevű oldalon jelent meg, és az a címe, hogy „Salvini egy német migránstaxinak: menjetek Németországba”. (Nem adok linket, akit annyira érdekel az eredeti, vegye a fáradságot, és olvassa végig helyben.)

Soros neve már az első mondatban bele van plántálva a szövegbe, ilyképpen: „Egy Soros zsoldjában álló német hajó 64 migránst mentett ki a Földközi-tengerből Líbia partjainál.” A második mondat: Matteo Salvini olasz belügyminiszter szerint ha német felségjelzésű a hajó, akkor az vegye az irányt Németország felé.”

Mielőtt bárki, bármilyen oldalról beleköt: a Líbia és Olaszország közötti embercsempészet törvénytelen, az Európai Unió is ellene van. Az embercsempészekkel való összejátszás – az odáig vitt menekültek kimentése éppen Líbia területi vizeinek határán kívül – akkor is illegális marad, ha formailag humanitárius cselekedet, sőt a hajós mentők szemszögéből emberi kötelesség, hiszen az életveszélyben lévőt meg kell menteni. Csak azok az emberek nem kerülnének életveszélyes helyzetbe, ha nem abban a tudatban vállalnák, hogy a végén biztonságba jutnak.

Nem tudom eldönteni, hogy az ilyen illegális embermentők, az illegális bevándorlást segítők közül kik azok, akiket az átlagnál jobban megindít az emberi szenvedés, és kik tudatos vagy fizetett provokátorok. Tudtommal vannak ilyenek is, olyanok is. De attól még a sorosozás ebben a témában az orosz típusú „különleges propaganda” esete.

Az ilyen propagandának ma már nem az a célja, hogy egy vélt igazság tudatában cselekvésre ösztönözzön embereket, hanem fordítva: hogy elbizonytalanítsa a közvéleményt, és elterelje a demokrata hajlamú polgárok figyelmét, elvegye kedvét a valóságos cselekvéstől vagy konkrétabban: az Európai Unió védelmétől.

Az általánosságokból térjünk vissza a földre: az érdekelt, honnan tudja a 888 cikkírója, hogy az Alan Kurdi nevű német hajó „Soros zsoldjában áll”, illetve a Sea Eye nevű tulajdonos civil szervezet „Soros zsebében van”?

A Sea Eye honlapjáról nem lehet tudni. Amit lehet tudni: februárban a szervezet közölte, hogy új küldetése nem volna lehetséges Marx bíboros adománya nélkül. Namost Reinhard Marx münchen–freisingi érsek nem Soros György, és azt sem lehet mondani, hogy Soros György finanszírozza, hanem végső soron a hívek és az állam pénzét költi. Egyébként többek között arról híres, hogy a jeruzsálemi templomhegyen tapintatosan levette nyakából a keresztet, nehogy megsértse – muszlim vendéglátójának érzékenységét.

A szóban forgó magyar weboldal tud Marx bíboros létezéséről, és több cikkben is rosszallóan írt nem-konzervatív megnyilvánulásairól – például hogy katolikus főpap létére megosztónak nevezte a kereszt kifüggesztését a bajor állami hivatalokban –, de ha a napiparancs az, hogy az illegális migrációt Soros György pénzeli, akkor minden ezzel nem kompatibilis tény, például hogy nem ő pénzeli, hirtelen a feledés martaléka lesz.

Egy másik kormánypárti oldal (ezt pláne nem linkelem) szintén, kereken „Soros-hajókról” ír, a bizonyíték az, hogy az egyik ilyen szervezet alapítója, az amerikai Catrambone házaspár támogatta Hillary Clinton kampányát (mint Soros), és 500 000 dollár adományozott a „Soros György tulajdonában álló” Avaaz.org-nak. Namost ettől a hajók még Catrambone- és nem Soros-hajók lennének, de ráadásul az Avaaz nevű balos civil szervezet sincs Soros tulajdonában, annyira, hogy a milliárdos pert is nyert az ezt hamisan állítókkal szemben. Az ilyen apróságok nem jutnak el a magyar kormánypárti média tudatáig, lásd napiparancs.

Nézelődjünk közelebbi vidékeken. Azt a szlovákiai olvasót, aki nem a magyar kormánypárti médián nevelődött, talán meglepik az olyan címek, mint „A Soros-féle Čaputová nyerte a szlovák elnökválasztást”, vagy hogy „Čaputová nem Jeanne d'Arc, csak egy szépre sminkelt Soros-ügynök”, aki természetesen „Soros György kottájából játszik” (ez a kotta a mániájuk). De aki ennek a roppant pénzekkel tömött butítóiparnak a fogyasztója, az tudja, hogy minden mögött, ami a magyar kormánynak nem tetszik, Soros áll, és mindenki, akit a magyar kormány valamiért nem szeret, Soros-ügynök, -zsoldos vagy -bérenc.

Csak hogy ne látsszon úgy, mintha el volnék maradva a világ folyásától: a kormánypárti médiatermékek (nemkülönben a politikusok) hónapok óta hirdetik, hogy most aztán jön a több tízezres balkáni „migránskaraván”. Az amerikai migránskaraván mögött természetesen „Soros áll”, Európában ezt még nem sikerült meggyőzően levezetni, de már nagyon szidják úgy általában a civileket meg az EU-t, ami mögött szintén „Soros van”, meg a kottája.

A közmédiának titulált butítóüzem már ki is küldte különtudósítóját Görögországba, ahonnan a menet majd elindul. A görög sajtó egyelőre néhány száz főről tud, aki a közösségi médiában terjesztett álhírek hatására indulna neki az amúgy magyar mintára kerítéssel lezárt északmacedón határnak.

A megfigyelőknek ez az Idomeni melletti táborban (szintén a görög–macedón határnál) rekedtek áttörési kísérletét idézi eszébe 2016-ból, amit szemtanú szerint történetesen főleg német civil aktivisták „segítettek” – ha jóindulatú akarok lenni, csak azt mondom, felelőtlenül.

Ezek természetesen nem magyar megfigyelők. A magyar szakértőknek Soros a bűnös, mert Soros, és különben is Soros.

Nehogy valaki félreértse: nem az amerikai–magyar pénzember és filantróp valóságos politikai nézeteit akarom megvédeni ebben a cikkben – nem is szorul rá –, és főleg nem a Catrambone házaspárt, Marx bíborost, a felelőtlen vagy megszállott vagy ki tudja, mit szolgáló német NGO-kat, sem a közösségi média bajkeverőit.

Persze kevés vagyok hozzá, de a magyar publikum egyelőre meg nem mérgezett részét szeretném megvédeni attól a szpecpropagandától, ami a világ minden folyamatát egy primitív összeesküvés-elmélettel értelmezi, és ezzel megakadályozza a világ megismerését. Ezen belül azt, hogy a liberális közönség szembenézzen a bevándorlás valóságával, az európai szereplők érdemeivel és hibáival.

Amúgy a sorossorossorozás sem a menekültkérdést nem oldja meg, sem Európának nem használ, de ezt manapság már szinte finnyásság felpanaszolni.

A szerző az Élet és Irodalom (Budapest) rovatvezetője.