Sorra teszik le az esküt a megválasztott megyeelnökök

A választások eredményének kihirdetése után egy hónap áll rendelkezésre, hogy az új testület az elnökkel együtt letegye az esküt. Ez épp ma telik le, számos megyében pedig éppen ezen a napon tartják a képviselő-testület alakuló ülését.

Sorra teszik le az esküt a megválasztott megyeelnökök
Rastislav Trnka (Fotó: TASR)

Az OĽaNO, SaS, KDH, NOVA és a Šanca pártok támogatásával Kassán megválasztott Rastislav Trnka már túl is esett a cselekményen. Ő volt a megyei választások egyik legnagyobb meglepetése azzal, hogy szoros fölénnyel, de legyőzte a kassai főpolgármestert, Richard Rašit (Smer-SD). 

Egyébként Kassa is smeres megyének számított, három ciklus óta ugyanis a párt embere, Zdenko Trebuľa vezette a kerületi önkormányzatot, most viszont már nem indult újra.

Trnka az alakuló ülésen megtartott beszédében elmondta, hogy Kassa megye mindegyik lakosáé, nemcsak a szlovákoké, de a magyaroké, a romáké és a ruszinoké, valamint másoké is, akik az egyes régiókban élnek rajtuk kívül. "Mindegyikük együtt teszi egyedivé és különlegessé, sokszínűvé. Ebben a változatosságban rejtett potenciál található, amit szeretnék tovább fejleszteni és támogatni, mivel meg vagyok róla győződve, hogy ez a megye rejtett erejét is jelenti. Általa hozzuk mozgásba a regionális fejlődést, az idegenforgalmat, az oktatásügyet, a kultúrát, javítjuk a szociális ellátást, gyorsítjuk az utak építését, és ezáltal javítjuk a lakosaink életminőségét" - jegyezte meg.

Letette az esküt az 57 tagú képviselő-testület is, melyben 16-an a Smer jelöltjei, 16-an alkotják az OĽaNO-SaS-KDH-NOVA koalíciót és 16 képviselő független, rajtuk kívül a testületben helyet foglalt hat hidas, egy MKP-s, egy SNS-es képviselő, illetve egy, aki a Sportot Kassára és keletre (Šport do Košíc a na Východ) nevű formáció jelöltje.

Hétfőn letette az esküt a Nyitrán újraválasztott Milan Belica is, aki egyike Smer megmaradt két megyeelnökének. Ezzel megkezdheti az ötödik választási ciklusát, rajta kívül más még nem is volt itt megyeelnök. Vele együtt felesküdött a testület 54 képviselője is.

Ugyancsak megtörtént az alakuló ülés Zsolna megyében, konkrétabban Bytčán. Erika Jurinová (OĽaNO) itt 12 év után váltha az eddigi smeres megyeelnököt, Juraj Blanárt. Ő az első nő Szlovákiában, akit megyeelnöknek választottak.

Elfoglalta helyét a Pozsonyi Kerületi Önkormányzat élén Juraj Droba (SaS-OĽaNO-OKS-NOVA-MKP), a jobboldali koalíció jelöltje. Ő a szlovák parlament történelmi épületében tette le az esküt.

(TASR)

augusztus 13. - 14:53
Hova tűnt Marin Ljubičič?
Kellemetlen incidens vet árnyékot az új szezonban remekül teljesítő DAC szereplésére.