Sorra tiltakoznak a dunaszerdahelyi vallási szervezetek a tervezett Horthy-szobor ellen

2017. október 13. - 17:33 | Régió

A Dunaszerdahelyi Hit Polgári Társulás és a zsidó hitközség is nyilatkozatot adott ki pénteken.

A hodosi református templom (Fotó: Wikipédia)

„A Dunaszerdahelyi Hit Polgári Társulás minden olyan törekvést élesen bírál és elítél, amely a szlovákiai zsidóság múltját és jelenét,

a holokauszt áldozatainak emlékét sérti, szélsőséges nézeteket preferál, és a holokauszt időszakának megosztó személyiségeit és rendszereit próbálják rehabilitálni” – áll a társulás pénteken kiadott közleményében.

Hozzáteszik, ilyen törekvésnek tartják a Hodos község református templomának udvarán tervezett eseményt, Horthy Miklós szobrának felavatását. „Horthy Miklós, egykori magyar kormányzó vitatott személyiség, és sok tekintetben felelősség terheli a magyarországi (így a dél-szlovákiai) zsidósággal kapcsolatosan, ezért a szobor leleplezését mélyen elutasítjuk és tiltakozásunkat fejezzük ki” – húzták alá.

Ugyancsak pénteken adott ki tiltakozó nyilatkozatot Szlovákia Központi Zsidó Szövetsége és a Dunaszerdahelyi Zsidó Hitközség, melyben az áll, nagy felháborodással ítélnek el minden kísérletet arra, hogy rezsimeket és személyiségeket rehabilitáljanak a holokauszt időszakából.

„A szoborállítás kezdeményezője a Horthy Miklós Társaság és Hegedűs Lóránt, a Jobbikhoz közel álló református lelkész. A tervezett szándék minden holokausztáldozat emlékét sérti” – hangsúlyozta a hitközség vezetése.

Emlékeztetnek egyúttal arra is, hogy annak idején Dunaszerdahelyről és Hodosból is deportáltak zsidókat az auschwitzi koncentrációs táborba, éppen ezért arra kérik az illetékes hivatalokat és a helyi polgárokat, támogassák tiltakozásukat.

„Támogassák a mi tiltakozó felhívásunkat, és ezzel is segítsék megakadályozni ezt az elítélendő szándékot”

– zárul közleményük.

Korábban tiltakozásának adott hangot a szlovákiai magyar értelmiség egy csoportja is.


Kapcsolódó cikk:

Horthy nem volt háborús bűnös, de „elkúrta“ Magyarország sorsát! Jelenkori imádói önmagukat minősítik!


Mint ismert, a hodosi református egyházközség lelkésznője hozta létre a Facebookon azt az eseményt, mely arra utal, hogy október 29-én, vasárnap, a 11 órás istentisztelet után felavatják a helyi templom kertjében Horthy Miklós mellszobrát. Kis-Csáji Julianna lelkésznő a Paraméternek nem volt hajlandó nyilatkozni az eseménnyel kapcsolatosan, a pozsonyi református egyházmegye esperese, Somogyi Alfréd pedig azt mondta, Horthy azok számára ellentmondásos, akik ellentmondásosként akarják feltüntetni.

Fazekas László református püspök későbbre ígért reakciót az ügy kapcsán, de a mai napig nem kaptuk meg nyilatkozatát. Úgy értesültünk, már tett lépéseket az ügyben, de pénteken nem tudtuk elérni.

Hodos község önkormányzata Balódi László polgármester szavai szerint elhatárolódik az eseménytől. „Feltenném a kérdést, hogy nem akad Hodos történetében például egy korrekt, dolgos, igazságos református tiszteletes, akiről a templomkertben meg tudnánk emlékezni? Ne importáljunk Hodosba olyan személyeket, akik keményen megosztják az embereket, ugyanis ez feleslegesen felkorbácsolja az indulatokat!” – vélekedett.

(SzT)