Sose évüljön el a gyilkosság és a nemi erőszak, ezt javasolja a Slovensko mozgalom

2024. február 28. - 13:58 | Belföld

Igor Matovič (Slovensko, KÚ, Za ľudí) képviselő a Btk-módosítás vitájában azt javasolta, hogy gyilkosság, nemi erőszak és fiatalkorúak elleni szexuális visszaéléseknél egyáltalán ne legyen elévülési idő.

Érvelése szerint Magyarországon és Nagy-Britanniában is ez érvényes. Felszólította a kormánypártokat, hogy a javaslatot a nők érdekében, egyfajta bocsánatkérő gesztusként szavazzák meg. A terítéken levő új módosítástervezet szerint nemi erőszaknál mégis megmaradna az eredeti, 20 éves elévülési idő.

„A gyakorlat azt mutatja, hogy az ilyen bűncselekmények jelentését gyakran addig halogatják az áldozatok, míg végül elévül, az elkövetők pedig büntetlenek maradnak, és további bűncselekményeket követnek el” – érvelt Matovič a parlamenti vitában.
Martina Holečková (KDH) rámutatott, hogy az eredeti elévülési idő visszaállítása rendkívül fontos az igazságszolgáltatás és az áldozatok védelme szempontjából.

Beáta Jurík (PS) emlékeztetett, hogy a szexuális visszaélések azok közé a bűncselekmények közé tartoznak, amelynél a legnagyobb arányban nem tesznek feljelentést az áldozatok, és konkrét eseteket ismertetett. Hozzátette, ennek oka, hogy az áldozatok nem bíznak a hatóságokban, az igazságszolgáltatásban, nemi előítéletekkel és helytelen hozzáállással kell szembesülniük. Jurík olyan esetekre is kitért, amikor gyerekek vannak bízva az elkövető felügyeletére, és ezeknél nagyon magas a bűnismétlés aránya. Főleg a fiatalkorúak elleni bűncselekményeknél kellően hosszú elévülési időt kell bevezetni, vagy eltörölni az elévülést, mivel ezek az áldozatok gyakran inkább hosszú időre elnyomják magukban ezeket a traumákat.

A képviselő azt is hangsúlyozta, a nemi erőszak egyben óriási sokk is, és szégyenérzettel párosul. Az újabb módosítást Beáta Jurík az ellenzéki képviselőnők győzelmének, de főleg „az összes nő és áldozat győzelmének” tartja.


(TASR)