Sose halunk meg? Dehogynem!

Barak László | 2022. január 19. - 09:02 | Vélemény

A cseh vírustagadó, oltásellenes énekesnő halálával mindössze annyi történt, hogy egy szerencsétlen hülyével kevesebb ember fogyasztja az oxigént a bolygónkon.

Sose halunk meg? Dehogynem!
Fotó: Wikipedia

Hana Horká mindent megtett azért, hogy eltávozzon az élők sorából, hiszen nemcsak a Facebook-posztokban tolt ostoba összeesküvés-elméleteket a covidról meg a vakcinákról, hanem mindent megtett azért, hogy megbetegedjen. Amikor megfertőződött, úgy örülhetett szegény, mint majom a farkának. Ő tehát nemcsak pofázott, mint akárhány csetres szájú pletykafészek a klubban, hanem konkrét kockázatot vállalva lépett a tettek mezejére. Ébredjen rá ország-világ, hogy covid márpedig nincsen…! Illetve ha létezik mégis, legfeljebb ártalmatlan náthát okozhat…

Hát amint a mellékelt ábra, vagyis a flúgos nőszemély halála szemlélteti, egyáltalán nem csak nátha lett ennek a sajátos emberkísérletnek a vége.

Ne vegye senki holmi istentelenkedésnek, de alakulhatott volna akár úgy is, hogy nem teljesen fölösleges ez az emberhalál. Abban az esetben például kvittelhető, sőt ünnepelhető lett volna, ha bekövetkezte tömeges kijózanodási hullámot gerjeszt a Hana Horkához hasonló emberek között. Magába száll minden retardált szabadságharcos, fölszívódnak a szociális hálóról is, mintha ott sem lettek volna soha, egyszeriben fegyelmezett állampolgárokként viselik a maszkok, a vesztegzár meg a vakcina okozta „gyötrelmeket”… Hogy végül annak rendje-módja szerint védett legyen mindenki, illetve meggyógyuljon, aki mégsem az…!

Nyilván szükségtelen bizonygatni, hogy egyáltalán nem gerjedt itt semmiféle kijózanodási hullám. A vírustagadók és antivaxerek a szociális hálón fröcsögve és röhögve harcoló osztagai legfeljebb egyetleneggyel lettek kevesebben. A többiek mind ugyanott és ugyanolyan fundamentális meggyőződéssel hirdetik kártékony téveszméiket, mint eddig. Ugyanúgy birkáknak, de akár a gyógyszerlobbi vagy bármilyen kifundált háttérhatalom által megvezetett, korrumpált károkozónak minősítve bárkit, aki nem tapsol nekik és ostoba mutatványaiknak…

Rossz hír, hogy ugyanúgy együtt kell élni az ilyen emberekkel is, mint ahogy akárhány vírussal eddig és ezután. A jó hír pedig csak annyi, hogy komoly áldozatokkal ugyan - lásd, az emberiség vérzivataros történelmét - de még mindig sikerült megoldani ezt az együttélést. A virusok ellen először kézmosással, majd a vakcinákkal. Az emberi butasággal szemben pedig kizárólag konstans tanulással, józan érdeklődéssel, gondolkodással, türelemmel lehetséges a védekezés.

A felsorolt „gyószerekek“ egyébként bármilyen társadalmi problémára hatékonyak. Vegyük például a Kelet-Európa népeire egyre inkább jellemző Európai Unióval szembeni utálkozást. A gyógyulásért csak annyit kell tenni, hogy tájékozódik az ember. Kitől, kiktől lehetett vajon először hallani, hogy az Unió így meg úgy, hogy úgymond Brüsszel miatt nem jutunk ötről a hatra, … Hát persze, hogy a politikusok voltak azok! Vagy talán nem nekik könnyebb bármilyen, lehetőleg kellőképpen távoli és főleg viszonylag ismeretlen bűnbakra hárítani a saját alkalmatlanságuk miatti kudarcokat, de akár köztörvényes bűncselekményeiket is?

Itt Szlovákiában például Robert Ficót talán tényleg az államérdek vezérli, amikor épp úgy szítja mamlasz közönségében az Amerika-ellenességet, mint a vakcinákkal meg az egészségügyi rendelkezésekkel szembeni fenekedést? Vagy talán nem azért lapátolja az éterbe a Szlovákiát ellepő amerikai katonai támaszpontokat vizionáló összeesküvés-elméleteit, mert neki csak az a jó, ha minél rosszabb, kaotikusabb helyzet teremtődik az országban? Hogy miért jó neki ha rossz a helyzet? Talán nem azért, mert vaj van a fején, és egyre inkább attól kell tartania, ha nem bukik a kormány, előbb-utóbb le lesz sittelve ő is, mint a cimborái…?

Eszébe jut vajon mindezen elmélázni bárkinek? Akik például kocsmapultoknál, kávéházakban, családi összejöveteleken vagy akár a Facebookon az évtizedekkel ezelőtt dugába dőlt rideg kommunista rezsimet sírják vissza? Vagy a gyilkos orosz rendőrállamot ajnározzák vigyorogva? Mert úgy bejön nekik a félmeztelen Putyin szelfije valami döglött medvével, mint a mese habbal…?

Holtbiztos sajna, épp úgy nem jutnak eszébe sokaknak az ilyen kérdések, mint ahogy egy másodpercig sem kételkedhetett saját összeesküvés-elméleteiben, önmagában a néhai cseh vírustagadó, oltásellenes énekesnő…