Sosem készültek még fotók ilyen távol a Földtől

A NASA New Horizons űrszondája fokozatosan halad kifelé a Naprendszerből. Az űreszköz a közelmúltban bolygónktól minden korábbinál messzebb készített egy képet. Néhány órával később aztán friss rekordját is megdöntötte.

A New Horizons 2017. december 5-én a Földtől mintegy 6,12 milliárd kilométerre örökített meg egy objektumot. Az űrszonda Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) nevű eszközével egy rutinszerű kalibrációs képet készített az NGC 3532 nyílthalmazról.

Két órával később aztán a szerkezet már saját rekordját döntötte meg, amikor a Naprendszer peremén található Kuiper-öv két objektumát örökítette meg. A NASA szakértői nem tudták megállapítani, hogy a szonda ekkor milyen messze is járt, de egészen biztosan jóval távolabb, hiszen a New Horizons naponta 1,1 millió kilométert tesz meg.


A felvétel két órán át volt csúcstartó (kép: NASA/JHUAPL/SwRI)

Alan Stern, a New Horizons missziójának vezető kutatója kiemelte: az űrszonda sok szempontból csúcstartó. A szerkezet térképezte fel először a Plutót és a Kuiper-övet, ráadásul ez az eddigi leggyorsabb űreszközünk.

Az eddigi rekordot a Voyager-1 tartotta Halványkék pötty című képével. Az 1990. február 14-én született felvétel a Földet ábrázolja 6,06 milliárd kilométeres távolságból.


A Halványkék pötty (kép: NASA)

A New Horizons jelenleg a külső Naprendszer egyik objektuma, a 2014 MU69 felé száguld. Az égitest a Kuiper-övben helyezkedik el, és a tudósok azt feltételezik, hogy a korai Naprendszer egyik maradványa. A tervek szerint az űrszonda 2019. január 1-én érkezik majd meg a 2014 MU69-hez, ekkor pedig visszaküldi a Földhöz az objektumról gyűjtött adatokat. Nem kizárt, hogy ezután a szerkezet egy újabb égitestet is felkeres.

Nem a fentiek lesznek a New Horizons utolsó képei, hiszen útja során a Kuiper-öv több objektumát is meg fogja örökíteni.

24.hu