Sosem volt ilyen magas azok száma, akik ebben a nemi betegségben szenvednek Szlovákiában

2023. augusztus 14. - 11:26 | Belföld

A nemi betegségekben szenvedők száma összességében növekszik, a szifiliszben szenvedőké pedig elérte a rekordját. A Markíza által megszólaltatott jogász rámutatott, hogy az effajta nemi betegség eltitkolása törvényellenes.

Sosem volt ilyen magas azok száma, akik ebben a nemi betegségben szenvednek Szlovákiában
Illusztráció - archív felvétel

Az előző évhez képest mintegy felével nőtt a szifiliszben szenvedők száma Szlovákiában, ami így elérte a 2018-as eddigi rekordot. Összesen 443 ismert esetről van szó országszerte - írja a Tvnoviny.sk.

Az általuk megszólított szakértő elmondta, hogy ennek okai változóak, de köztük van az emberek migrációja és az is, hogy a kezdetleges tüneteket sokan alábecsülik.

A legtöbb fertőzött Pozsony megyében él, a fővárost pedig a Zsolnai, Kassai és Trencséni kerületek követik.

A szifilisz kezdetben alig észrevehető, fájdalommentes, így sokan már csak a későbbi stádiumaiban látogatják meg az orvost. "Kezdődhet fájdalommentes kisebb fekélyként, majd egyfajta rejtett stádiumba megy át, és évekig észre sem veszik. Majd csak egy urológiai, ginekológiai vagy műtét előtti vizsgált során derül fény rá" - állítja Jozef Dubravický urológus.

Figyelmeztetett, hogy a pácienseknek nem szabadna alábecsülniük a jeleket, hanem az első bőrelváltozásnál orvoshoz kellene menniük. Ha ugyanis nem kezdik el kezelni időben, a következményei visszafordíthatatlanok lesznek.

"A test különböző részeit sújthatja, a szemet, az agyat, a szívet, a szöveteket, ízületeket. Ez már egy későbbi stádium, ami kárt tesz az egész emberben" - jegyezte meg Danica Caisová szexológus.

Szakemberek szerint a legjobb védekezés, ha valaki nem váltogatja túl gyakran a partnereit. "Ha pedig olyan partnerrel lépünk kapcsolatba, akinek az állapotáról semmit nem tudunk, akkor óvszert kell használni, mégpedig helyesen.

A Markíza riportjában közölték, hogy a szifilisz nem az egyedüli nemi betegség, amelynek számai magasak Szlovákiában. Több mint 400 embernek volt például tavaly gonorreája, és olyan nemi betegségek esetén is növekszik az esetszám, mint a chlamydia, a trichomoniasis, a nemi szerveken keletkező szemölcsök vagy a hepatitis-B.

Amennyiben valaki fertőző nemi betegségben szenved, köteles azt jelenteni az orvosának és a közegészségügyi hivatalnak is, az ilyesfajta információ eltitkolása az illetékes szervek elől ugyanis törvénysértésnek számít. Jelenteni egy laborvizsgálat után kell, amikor pedig megvizsgálják azt is, milyen úton szerezhette az illető. A ki a diagnosztizáló vizsgálat után eltitkolja orvosa elől, 1700 euróig terjedő büntetésben részesülhet.

(Tvoviny.sk)