Sovinizmussal vagdalkoznak a magyar misék miatt a koalícióban, nekiugrott az OĽaNO képviselője a Za ľudí honatyájának

2020. október 6. - 21:12 | Belföld

Sovinizmussal vádolja Gyimesi György (OĽaNO) az egyik koalíciós kollégáját, Miro Kollárt, a Za ľudí képviselőjét. Gyimesi szerint ő akadályozta meg, hogy az istentiszteleteket a kisebbségek nyelvén, feliratok nélkül sugározhassák a televíziók. Kollár szerint viszont Gyimesi mellébeszél, szó sincs erről, csak Gyimesiék dilettáns törvényjavaslatot terjesztettek be. Gyimesi a szövegben kérdőjelesen, a képen viszont kérdőjel nélkül – szlovákul és magyarul is – sovinisztának nevezte koalíciós képviselőtársát.

Sovinizmussal vagdalkoznak a magyar misék miatt a koalícióban, nekiugrott az OĽaNO képviselője a Za ľudí honatyájának
Fotó: Paraméter, Facebook

„A koronavírus-járvány második hullámának közepén – okulva az első hullám történéseiből – kollégáimmal a parlament októberi ülésén módosító javaslatot nyújtottunk be az államnyelv használatát szabályozó törvénnyel kapcsolatosan, nevezetesen, hogy az istentiszteletek a jövőben a kisebbségek nyelvén is sugározhatók legyenek a médiában. A szolgáltatók minden probléma nélkül hajlandóak lennének az ilyen jellegű adásoknak a kisebbségek nyelvén való közvetítésére, ám nem áll módjukban ezeket államnyelven feliratozni – írja hétfői bejegyzésében Gyimesi, a parlament pénteken befejeződött ülése alatt történtekre utalva. –

Ám Miroslav Kollár (a Za ľudí pártból) az erre vonatkozó kezdeményezésünket megvétózta. Mondanom sem kell, tette mindezt mindenfajta logikus és elfogadható érvek nélkül.”

Egy soviniszta liberális?

Szerinte a magát liberálisnak valló Kollár egyáltalán nem viselkedett liberális képviselőként. „Liberális, aki más világnézetével, ideológiájával, véleményével és hasonlókkal szemben toleráns és megértő, és egyben tiszteletben tartja a felsoroltakat ugyanúgy, mint a szólásszabadság vagy az emberek közötti egyenlőség eszméjét... – véli Gyimesi, majd tovább megy, és koalíciós kollégáját egyszerűen sovinisztának nevezi. – Ha valóban így tenne, joggal nevezném én is liberálisnak az illetőt, ám jelen esetben

még az a kérdés is megfogalmazódik bennem, hogy nem csupán egy egyszerű sovinisztával van dolgunk?”

A szövegben még csak kérdőjellel teszi ki a soviniszta jelzőt, az íráshoz mellékelt képen azonban már kérdőjel nélkül.

A Gyimesi György Facebook-oldalára feltöltött kollázs (Facebook-fotó)

Kollár átgondolt, szisztematikus javaslatot akar

Kollár a Facebookra róla feltett kollázst nem akarta kommentálni, szerinte azonban szó sincs arról, hogy ellenzi a kisebbségek nyelvén, szlovák felirat nélkül sugárzott istentiszteleteket a televízióban.

„Elvi alapon ezzel nincs semmi problémám” – mondta a Paraméternek Kollár,

azt állítva, hogy tárgyi kifogásai voltak a Gyimesitől az utolsó pillanatban megkapott törvényjavaslattal. – Nem fogom részletesen leírni a törvény véleményezésének egyes szakaszait, csak annyit mondok, hogy számomra nem jelent problémát visszatérni az államnyelvtörvény 5. paragrafusának módosításához, amely a kivételeket tartalmazza, de ezt tegyük szisztematikusan.” Ez a paragrafus írja elő, hogy a televíziókban idegen nyelven sugárzott műsorok közül mit kell feliratozni.

Felfoghatatlan gyűlöletkampány

Kollár úgy véli, hogy az OĽaNO-s képviselők javaslata minőségileg nem állta meg a helyét.

„A törvényhozási folyamat színvonala szempontjából azonban nem vagyok a híve az ad-hoc megoldásoknak,

amelyek felett elveszíthetjük az ellenőrzést a kivételek megszüntetése vagy hozzáadása folytán” – mondta a Paraméternek a parlament kulturális bizottságának alelnöke.

A Gyimesi által választott kommunikáció formája azonban őt is meglepte, pedig a szlovákiai politikai életet már 30 éve viszonylag közelről figyeli. „Ezen felül tekintve a szakmai múltamat, többéves munkámat a magyar-szlovák Kalligram kiadóban és az egész életemben vallott értékrendemet az emberi jogok és a kisebbségi jogok kérdésében, az ilyen gyűlöletkampány felfoghatatlan számomra” - állítja Kollár.

Miroslav Kollár évekig szerkesztette a Kalligram által kiadott OS-Občianská spoločnosť című kulturális és társadalompolitikai folyóiratot, majd tagja volt a rádió és tévétanácsnak, majd pedig a SITA független hírügynökség vezérigazgatójaként dolgozott. 2014 óta Galgóc polgármestere. A Za ľudí augusztusi kongresszusán indult a párt elnöki posztjáért, de veszített Veronika Remišovával szemben.

Lajos P. János