A spanyolok kiadják Szlovákiának a pozsonyi maffiózót, szombaton lesz a kihallgatása

2021. december 3. - 15:08 | Belföld

Szombaton lesz Tomáš Rajecký kihallgatása a bazini Specializált Büntetőbíróságon. A pozsonyi maffiózót gazdasági bűncselekménnyel gyanúsítják, Spanyolország kiadta Szlovákiának.

A spanyolok kiadják Szlovákiának a pozsonyi maffiózót, szombaton lesz a kihallgatása
Tomáš Rajecký (Fotó: TASR/rendőrség)

Piťo és Kočner egykori bizalmasa ellen korábban nemzetközi és európai elfogatóparancsot adtak ki. Jogi képviselője, Adrián Kucek pénteken megerősítette, hogy védence úton van Szlovákiába, Spanyolország ugyanis kiadta őt.

A büntetőeljárás egy illegális cigarettabiznisszel függ össze. "2019-ben egy személy egy pozsonyi lakásban és egy étteremben Tomáš Rajecký és Zoroslav Kollár közvetítésével kenőpénzt adott át Ľudovít Makónak. Utóbbi ezért cserébe időben értesítette az érintett személyt az illegális cigarettagyár- és csempészet ellen irányuló bevetésekről. A kenőpénz mértéke 10 és 150 ezer euró között mozgott havonta" - közölte a TASR hírügynökség idén márciusban.

Az 52 éves, pozsonyi illetőségű Tomáš Rajeckýt különösen súlyos korrupciós bűncselekménnyel, pontosabban vesztegetés elfogadásával gyanúsítják a hatóságok.

A pozsonyi alvilágban ismert figurának számító Rajecký korábban többször is szerepelt már a sajtóban. Egyrészt ő is rajta volt azon a 2016-ban nyilvánosságra hozott fotón, amely lerántotta a leplet arról a szomorú tényről, hogy a szlovák parlament jelenlegi elnöke korábban a jelenleg börtönben ülő maffiafőnökkel, Juraj Ondrejčákkal és bandájával nyaralt Kubában.

Másrészt Rajecký neve Marián Kočner büntetőügyeivel kapcsolatban is felmerült. Bár elvileg sok köze nem volt Kočner viselt dolgaihoz, de baráti viszonyt ápoltak.

A Kuciak-gyilkosság nyomozati iratai között szerepel a két férfi egyik üzenetváltása is. Kočnert nem sokkal letartóztatása előtt Rajecký üzenetben figyelmeztette arra, hogy ideje volna lelépnie, majd Kočner erre úgy reagált, hogy nemzetközi vizeken nem eshet baja, és a hajója már készen áll. Amikor Rajeckýt az üzenetekről faggatták, azt mondta, hogy Kočner mindent elviccelt, és biztosan nem gondolta komolyan azt, hogy a szökését tervezi.


(TASR/para)

Címkék: Tomáš Rajecký