Spanyolország június végéig nem oldja fel a határain bevezetett korlátozásokat

2020. június 11. - 20:57 | Külföld

Spanyolország június végéig nem oldja fel a koronavírus-járvány miatt a határain bevezetett korlátozásokat - közölte csütörtökön a spanyol külügyminiszter.

Spanyolország június végéig nem oldja fel a határain bevezetett korlátozásokat
TASR

Arancha González Laya az epidemiológiai szempontok figyelembe vételét hangsúlyozta a határnyitás időpontjának meghatározásakor.

Beszámolt arról, hogy tizenkét európai uniós tagállam külügyminiszterével közös videókonferencián egyeztetett a határnyitási tervekről a nap folyamán.

Mint mondta, a résztvevők megállapodtak abban, hogy összehangoltan, együttműködve akarnak cselekedni, kerülve az egyoldalú lépéseket.

Az Európai Bizottság csütörtökön felkérte a tagállamok kormányait, hogy jövő hétfőtől oldják fel a járvány miatt bevezetett határzárakat a schengeni övezetben.

Spanyolország a világon az ötödik, Európában a második az igazolt koronavírus-fertőzések számát tekintve.

A madridi egészségügyi minisztérium csütörtöki jelentése szerint a nyilvántartott esetek száma 242 707. Az elmúlt egy napban 156 új fertőzöttet regisztráltak.

Egy hét alatt 32 fertőzött hunyt el. A halálesetek összesítését a szaktárca átmenetileg felfüggesztette, amíg a korábban tapasztalt feldolgozási hibákat ellenőrzik a tartományok. A nyilvántartásban továbbra is a korábban már közölt 27 136 halálos áldozat szerepel.

Salvador Illa spanyol egészségügyi miniszter a járvány kezdete óta rendszeres heti parlamenti bizottsági meghallgatásán tájékoztatott arról, hogy eddig több 4,4 millió koronavírus-vizsgálatot végeztek el az országban.

MTI