Spanyolországban mozgósították a hadsereget az erdőtüzek miatt, mintegy 2500 embert evakuáltak

2021. szeptember 13. - 11:33 | Külföld

Spanyolországban vasárnap mozgósították a hadsereget az ország délkeleti felében negyedik napja tomboló erdőtüzek miatt, Málaga tartományban mintegy 2500 embert kimenekítettek lakhelyéről.

Spanyolországban mozgósították a hadsereget az erdőtüzek miatt, mintegy 2500 embert evakuáltak
-illusztráció- (Fotó: AP)

A lángok eddig csaknem hétezer hektárt perzseltek fel a térségben. A hatóságok vasárnap elrendelték Jubrique, Genalguacil települések és négy további falu mintegy 1500 lakosának evakuálását, de előtte a héten már több mint ezer embert vittek biztonságba a turisták körében népszerű Estepona környékéről.

Egy készenléti dandárt telepítettek a katasztrófa sújtotta térségbe a dél-spanyolországi Morón támaszpontról erősítésnek a már bevetésen lévő több mint háromszáz tűzoltó és 41 tűzoltó repülőgép mellé.

Rafael Fanega tűzoltó az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva üdvözölte az erősítést, egyben felhívta a figyelmet arra, hogy a lángokat még nem sikerült megfékezni, és további emberekre van szükségük.

A hatóságok szerint szombaton a kedvezőbb időjárási körülményeknek hála sikerült legalább a tűzvész peremein stabilizálni a helyzetet, ami lehetővé tette számukra, hogy négy nagyobb gócpontra összpontosíthassák erőiket.

A meleg, száraz idő és az erős szél kombinációja "éhes szörnyeteggé" változtatta a szerdán este felcsapó lángokat - fogalmazott Alejandro García, a tűzoltási feladatokkal megbízott regionális Plan Infoca hatóság műveleti vezetőjének helyettese.

A lángokban egy 44 éves tűzoltó életét vesztette.

A hatóságok gyújtogatás gyanúja miatt indítottak vizsgálatot az erdőtűz ügyében.

Augusztus végéig a spanyolországi bozóttüzek 74 260 hektárt perzseltek fel, ami az utóbbi évekhez képest átlagon felüli, de még így is elmarad a 2012-es év pusztításától, amikor 190 ezer hektár égett le.

(MTI)