Speciális bizottság fogja felügyelni a közigazgatási reformot

2020. május 4. - 17:17 | Belföld

A közigazgatási reformot a parlamentben egy speciális bizottság fogja felügyelni, amely a közigazgatásért és vidékfejlesztésért felelős parlamenti bizottságnak lesz alárendelve.

A bizottságba a megyei önkormányzatokat tömörítő SK8 csoport, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS), valamint a Szlovákiai Városok Uniója (ÚMS) is delegálhat majd tagokat. Ezt hétfőn jelentette be Boris Kollár (Sme rodina), a parlament elnöke, miután találkozott a megyefőnökökkel.

A házelnök szerint be kell fejezni az államigazgatást és a régiókat érintő reformot. Jozef Lukáč (Sme rodina), a közigazgatásért és vidékfejlesztésért felelős parlamenti bizottság elnöke ennek érdekében létrehoz egy speciális bizottságot, amelynek az SK8 képviselői is a tagjai lesznek. „A megyefőnökök előtt nyitva vannak az ajtók a parlamentben. A reformot be kell fejezni, ezt a kormányprogram is kimondja” – hangsúlyozta Kollár, hozzátéve: az SK8 a lakosság 100 százalékát képviseli, az ő hangjukra oda kell figyelni.

Jozef Viskupič nagyszombati megyefőnök, aki egyben az SK8 elnöke is, arról tájékoztatott, hogy Kollárral az önkormányzatok finanszírozásának megváltoztatásáról is tárgyaltak. A megyefőnök szerint az önkormányzatok nem szeretnének továbbra is az állam egyfajta költségvetési szervezeteiként működni. Viskupič ezzel arra utalt, hogy közvetlenül függenek egy adónemtől, mégpedig a személyi jövedelemadótól. A megyefőnök parlamenti vitát fog indítványozni egy színvonalasabb és stabilabb önkormányzati modell kialakítása érdekében, amely magában foglalná a községeket, városokat és a megyéket is. Az SK8 javasolja továbbá, hogy az önkormányzatok záradék formájában véleményezhessék az őket érintő jogszabály-tervezeteket.


TASR