A speciális ügyész hivatalosan is feljelentette Robert Kaliňákot

Vasiľ Špirko, a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze hétfőn feljelentést tett Robert Kaliňák (Smer-SD) belügyminiszter és több magas beosztású rendőrtiszt ellen. 

A speciális ügyész hivatalosan is feljelentette Robert Kaliňákot
Fotó: TASR

„A feljelentést nyilvántartásba vették a szlovák Főügyészségen. Jaromír Čižnár főügyész döntése szerint a büntetőeljárás lehető legnagyobb fokú objektivitásának megőrzése végett a bűnügyet közvetlenül a szlovák Főügyészség ügyésze fogja vizsgálni. Miután a Főügyészség ügyésze megkapja az ügyet, áttanulmányozza azt, és dönt a további lépésekről“ – a TASR-rel ezt hétfőn közölte Jana Tökölyová, a Speciális Ügyészi Hivatal szóvivője. 

„Bűnvádi feljelentést teszek Robert Kaliňák belügyminiszter, több magas beosztású rendőrtiszt, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) igazgatója és a Nemzeti Korrupcióellenes Egység (NPKJ) igazgatója ellen, szabotázs különösen súlyos bűncselekményének gyanújával” – jelentette ki múlt hét csütörtöki sajtótájékoztatóján Špirko.

Elmondása szerint olyan információ jutott a birtokába, mely szerint Kaliňák közvetlenül utasította az alárendeltjeit arra, hogy diszkreditálják őt ügyészként akkor, amikor többek között a B. A. Haus-ügy kivizsgálását felügyelte. 

Állítása szerint azért tesz feljelentést, hogy alaposan vizsgálják ki az ügyet, és ellenőrizzék az információt, hogy Kaliňák valóban adott-e ki ilyen utasítást.       

Špirko szerint azáltal akarták őt diszkreditálni, hogy kétszer is eljárást indítottak ellene, de mindkét esetben kiderült, hogy jogtalanul. Az ügyész úgy véli, így akarták megakadályozni, hogy kivizsgáljanak olyan súlyos bizonyítékokat, melyek közvetlenül Kaliňákot is érinthették mint gyanúsítottat.

TASR