Spielberg ma még fontosabbnak tartja a Schindler listáját, mint 25 éve

Steven Spielberg Oscar-díjas Schindler listája című holokausztdrámája 25 évvel bemutatása után ismét az amerikai mozikba kerül, a rendező szerint a film ma még fontosabb, mint valaha.

Spielberg ma még fontosabbnak tartja a Schindler listáját, mint 25 éve
Fotó: TASR/AP

"Ma sokkal nagyobb a tét"

- hangsúlyozta a 71 éves Spielberg a pénteki premier előtt.

A rendező a fiatalokhoz szeretné eljuttatni az üzenetet, hogy a gyűlöletet ma komolyabban kell venni, mint korábban.

"Ha az emberek gyűlölik egymást, az szörnyű, de ha ez a gyűlölet szervezett és iparosodott, az népirtáshoz vezet"

- figyelmeztetett.

A Schindler listája 4K-felbontású, Dolby Cinema és Dolby Atmos hanggal feljavított változatát a Universal Pictures december 7-től forgalmazza korlátozott számú moziban a film bemutatásának 25. évfordulójára emlékezve. A produkció eredeti negatív filmjének felújítását maga Spielberg felügyelte - számolt be róla korábban a Variety.

Az alkotás hét Oscar-díjat kapott, köztük a legjobb film és a legjobb rendező trófeáját, de John Williams szeneszerző, a Steven Zaillian forgatókönyvíró, Janusz Kaminski operatőr, Allan Starski és Ewa Braun látványtervező, valamint Michael Khan vágó is átvehette az Oscart. A filmre világszerte 320 millió dollárért váltottak jegyet a nézők.

Spielberg fekete-fehérben, a dokumentumfilmes látvány és hangulat megteremtésére törekedve forgatta le a Schindler listáját. A felvételek 72 napig folytak Lengyelországban. Az alkotás Oscar Schindler német üzletemberről, náci párttagról szól, aki úgy mentett meg számos lengyel-zsidó menekültet a koncentrációs tábortól, hogy gyáraiban alkalmazta őket. 

Schindlert Liam Neeson játszotta, Ralph Fiennes Amon Göth SS-tisztet, Ben Kingsley pedig Schindler zsidó könyvelőjét, Itzhak Sternt alakította.

A Schindler listáját az amerikai Kongresszusi Könyvtár 2004-ben felvette a Nemzeti Filmregiszterbe, az Amerikai Filmintézet (AFI) pedig 2007-ben minden idők száz legjobb filmje közül a hetedik helyre sorolta.

(MTI)