A sport és barátság ünnepe volt

2016. október 9. - 11:37 | Sport

Dunaszerdahelyen lezajlott a dél-szlovákiai alapiskolások 3. Diákolimpiájának országos döntője, amelyet körzeti fordulók előztek meg.

A sport és barátság ünnepe volt
Kezdődik a megnyitóünnepség (Fotók: Lelkes Vince )

Pénteken délelőtt pontban kilenc órakor közel kétszázötvenfős diáksereg sorakozott föl a városi sportcsarnokban, hogy az olimpiai induló, az eskütétel és az ünnepi beszédek után elfoglalják helyüket a kijelölt sportpályákon, torna- és klubtermekben.


A vezérkar (balról): Szabó László, A. Szabó László alpolgármester, Masszi János, Pék László

A megnyitón a szervezők emlékéremet adtak át a szlovákiai magyar sportélet három jeles személyiségének – egykori edzőknek és tornatanároknak –: Németh Pálnak (Nyárasd), Révész Ferencnek (Ipolyság) és Czigler Sándor (Galánta).


Hárman a Csallóközben élő olimpikonok közül: Némethné Dömény Jolán, Orosz Csaba, Polacsekné Angyal Piroska

A Diákolimpia 2016 díszvendégei voltak Némethné Dömény Jolán, Polacsekné Angyal Piroska (mindketten kézilabda), Orosz Csaba (kenu) és Csejtey Richárd (asztalitenisz – paralimpia) csallóközi olimpikonok.


A díjazott veteránok: Németh Pál, Czigler Sándor, Révész Ferenc

A diáksportolók öt sportágban mérték össze rátermettségüket. A lányok és a fiúk atlétikai négytusában (60 és 300 m-es síkfutás, távolugrás, krikettlabdadobás), továbbá asztaliteniszben, sakkban, kézilabdában (csak a lányok) és kispályás labdarúgásban (csak a fiúk). A finálé két kísérőprogramjaként a képzőművészeti versenyt, ill. a sporttémájú esszépályázatra beterjesztett és prezentált dolgozatokat értékelte ki a szakmai zsűri, és osztotta ki a díjakat. (Az eredményeket külön tudósításban közöljük.)


Csejtey Richárd paralimpikont (jobbról) J. Mészáros Károly sportújságíró köszöntötte

A Diákolimpia ötletgazdái Szabó László, a dunaszerdahelyi sportgimnázium igazgatója és Pék László, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének korábbi elnöke.

A dél-szlovákiai felső tagozatos diákok versenyét elõször 2012-ben, másodszor 2014-ben rendezték szintén Dunaszerdahelyen.

Kapcsolódó képgalériánk:

Képgalériánk a 2016-os dunaszerdahelyi Diákolimpiáról

(lel)